ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊος: Πώς εξαπλώνεται η πανδημία στα «κόκκινα» νησιά - Τα κορονοπάρτι στο στόχαστρο των Αρχών

Κορονοϊος: Πώς εξαπλώνεται η πανδημία στα «κόκκινα» νησιά - Τα κορονοπάρτι στο στόχαστρο των Αρχών

Τα κόκκινα νησιά μπαίνουν στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα αναφορικά με την επιβαρυμένη κατάσταση σε ορισμένα από αυτά

Επιμένει σε σταθερά υψηλά κρούσματα ο κορονοϊός στη χώρα, με τα «δημοφιλή» τουριστικά νησιά να βρίσκονται στο κέντρο της πανδημίας καταγράφοντας μάλιστα ακόμα και τριψήφιους αριθμούς.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, στην Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά, το Σάββατο (31/7), 347 νέες μολύνσεις, με το Ηράκλειο να βρίσκεται πρώτο με 166, ενώ ακολουθούν Χανιά με 116, Ρέθυμνο με 46 και Λασίθι με 19.

Στα «κόκκινα» νησιά προστίθενται η Ρόδος με 91,η Κέρκυρα με 38, η Μύκονος με 27 και η Πάρος με 23. Ο ιός την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε φαίνεται ότι προτιμά τόσο εργαζομένους όσο και επισκέπτες, ενώ τρία στα τέσσερα κρούσματα σχετίζονται με τα... καλοκαιρινά κορονοπάρτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ, ένα στα δύο κρούσματα (46%) προέρχεται από εστίαση – μπαρ – πάρτι σε βίλες. Το 28% από συνωστισμούς στη διασκέδαση. Το 11% προέρχεται από γάμους, βαπτίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ένα 15% είναι άγνωστης προέλευσης.

Μυστικοί αστυνομικοί σε μπαρ και βίλες

Τα κόκκινα νησιά μπαίνουν στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα αναφορικά με την επιβαρυμένη κατάσταση σε ορισμένα από αυτά, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο σύστημα Υγείας.

Για να αποφευχθεί ένα σκληρό lockdown εν μέσω καλοκαιριού στα 8 «κόκκινα» νησιά αναμένεται να υπάρξουν από δω και στο εξής «τετραπλάσιοι» έλεγχοι σε εστίαση και μπαρ προκειμένου να υπάρξει αποτροπή των όρθιων πελατών, ενώ πλέον συστάσεις θα γίνονται ακόμα και στα στενά σοκάκια όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Υπενθυμίζεται ότι σε Ίο και Πάρο υπήρξε ενίσχυση αστυνομικών από την Αθήνα. Τριάντα στο ένα και άλλοι 30 στο άλλο ενώ θα υπάρχουν 20μελή κλιμάκια αστυνομικών στα υπόλοιπα 6 «κόκκινα» νησιά.

Παράλληλα, 730 δόκιμοι αστυφύλακες θα διανεμηθούν στα επίφοβα νησιά για τον ίδιο λόγο ενώ «μυστικοί» αστυνομικοί με κάμερες θα μπαίνουν σε βίλες και κλαμπ.

Τα κρούσματα στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 104
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 132
  • Δυτική Αττική 34
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 127
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 238
  • Νήσοι 26
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 145
  • Πειραιάς 142

Η διασπορά των νέων κρουσμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε πτώση στα νέα κρούσματα με 258. Οι νησιωτικές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ρόδο με 91 νέες μολύνσεις, ενώ προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει και στην Κρήτη με το Ηράκλειο και τα Χανιά να καταγράφουν 166 και 116 νέα αντίστοιχα.

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 2.760 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 18 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 31 Ιουλίου 2021 4

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Διάγραμμα 7: Χάρτης αθροιστικής επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, 31 Ιουλίου 2021. Με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες)

Διάγραμμα 8: Χάρτης επίπτωσης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, 31 Ιουλίου 2021. Με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.