ΕΛΛΑΔΑ

Ανασχηματισμός ή εκλογές: Αν δεν βρέξει, θα χιονίσει

Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι μισοί δημοσιογράφοι γράφουν απολύτως βέβαιοι ότι με το που γυρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις διακοπές, αμέσως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και οι άλλοι μισοί παίζουν τζόκερ ότι το φθινόπωρο θα προκηρύξει εκλογές.

Λίγο έως πολύ αυτή η λογική των πολιτικών αναλύσεων θυμίζει ένα παρωχημένο μοντέλο προγνώσεων του τύπου: αν δεν βρέξει, μάλλον θα χιονίσει... Ρωτώντας στελέχη της ΝΔ και πολιτικούς αναλυτές «πώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανασχηματισμό;», λαμβάνω την εξής απάντηση: «Μα είναι προφανές, γι' αυτό τους φώναξε όλους πίσω στις 16 Αυγούστου. Να είναι στα πόστα τους για να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό κλπ κλπ».

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του ανασχηματισμού ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση και νέα ώθηση για να συνεχίσει για δύο ακόμα χρόνια να κυβερνά τον τόπο. Κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν τη ΔΕΘ για να σηματοδοτήσει - λένε - το νέο ξεκίνημα.

Σεβαστές οι απόψεις. Μόνο που στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι - επιτρέψτε μου την έκφραση - τόσο «μπακάλικα».

Και εξηγούμαι:

-Με δύο ανασχηματισμούς χαμηλών πτήσεων στο ενεργητικό σου, δεν πας σε τρίτο.

-Τα βασικά, μεγάλα υπουργεία είναι καπελωμένα με στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ. Το κόμμα δεν έχει άπειρα τέτοια στελέχη για να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό.

-Δεν στέκει ούτε το σενάριο ότι θα πάρει στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου για να τους κάνει υπουργούς. Να διαλύσει δηλαδή το team που χειρίζεται το επιτελικό κράτος για να τους δώσει μια καρέκλα σε κάποιο υπουργείο.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει καλά ότι κανένας ανασχηματισμός στην ιστορία, δεν έδωσε καμία ώθηση σε καμία κυβέρνηση. Άλλωστε αν θέλετε την άποψή μου, τις εκλογές δεν τις κερδίζουν τα υπουργικά συμβούλια, τις κερδίζουν τα κόμματα, η δουλειά που γίνεται στη βάση, νομαρχιακές κλπ...

Στη Νέα Δημοκρατία αυτά έχουν προχωρήσει αθόρυβα εδώ και πολύ καιρό και προχωρούν ακόμα περισσότερο. Στην βάση του κόμματος σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές και κινήσεις στρατηγικού σχεδιασμού ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

Τολμώ μια πρόβλεψη: Το Σεπτέμβριο ο Μητσοτάκης δεν θα πάει στη ΔΕΘ να πει: «Γεια σας, άλλαξα τον τάδε υπουργό και έβαλα τον δείνα, τι ωραία που είναι η κυβέρνηση μου...». Το πιθανότερο είναι να πει ότι «η χώρα έχει 72 δισεκατομμύρια στα ταμεία, κράτησα όρθιο τον τόπο δυο χρόνια και παρά τους αστάθμητους παράγοντες δεν γυρίσαμε στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε πώς ήταν η χώρα πριν 5 χρόνια και πώς είναι τώρα».

Αυτό θα είναι το βασικό του αφήγημα. Θα μου πείτε είναι ικανό για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Απάντηση: Αν δεν ήταν η περιπέτεια της πανδημίας, θα το είχε κάνει ήδη... Αλλά αυτό είναι μια δική μου εκτίμηση, του τύπου : αν δεν το πάει για βροχή, μάλλον θα χιονίσει...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.