ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο»-Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο»-Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Πάνω από τους 44 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να κινηθούν οι μέγιστες θερμοκρασίες εν μέσω του καύσωνα τη Δευτέρα- Σε ποιες περιοχές αναμένονται οι υψηλότερες.

Μεταξύ 44 και 46 βαθμών Κελσίου αναμένεται να κινηθούν οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον ως την Τρίτη.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για τη Δευτέρα με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

Θερμοκρασίες καύσωνας χάρτης

Επίσης, όπως αναφέρει το meteo.gr, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Χάρτης καύσωνας meteo

H Τρίτη αναμένεται ακόμα πιο επικίνδυνη, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και ειδικότερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Όπως υπογραμμίζεται, οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.

χάρτης καύσωνας meteo

Για έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, έκανε λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας νωρίτερα στο Newsbomb.gr. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέφερε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, όχι όμως σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

χάρτης καύσωνας meteo

«Ο ισχυρός καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με τη Δευτέρα (2/8) και την Τρίτη (3/8) να είναι με πολύ μικρή διαφορά, οι χειρότερες ημέρες. Το θερμόμετρο θα δείξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα αστικά κέντρα θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει η πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, αλλά στη νότια χώρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές και εκείνη τη μέρα. Ουσιαστικά η θερμοκρασία θα πέσει από το Σάββατο, όμως όχι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», αναφέρει αρχικά ο κ. Λαγουβάρδος.

«Στις Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη, τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. Θα υπάρχει ένα ζεστό μελτέμι, όμως αυτό θα κάνει κάπως καλύτερη την κατάσταση. Στο ανατολικό Αιγαίο όμως, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όσο για το αν συγκρίνεται αυτός ο καύσωνας με εκείνον του 1987, ο κ. Λαβουβάρδος ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να τελειώσει πρώτα αυτός ο καύσωνας για να τον αξιολογήσουμε. Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα από τώρα. Τότε υπήρξαν πολλά προβλήματα και είχαμε νεκρούς. Σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε πως συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 10 χειρότερους των τελευταίων 40 ετών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας! Έκανε ξανά περήφανη την Ελλάδα