ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Εφιαλτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο - Κοντά σε σπίτια η φωτιά

Φωτιά Βαρυμπόμπη
O Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το πύρινο μέτωπο
NEWSBOMB.GR

Εφιαλτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr - Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης λίγο μετά τις 13:00  ξέσπασε νέα φωτιά υπαίθριο χώρο, στην περιοχή της Δροσοπηγής, στα βόρεια της Αττικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη 

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Βαρυμπόμπη. Αυτή την ώρα, οι φλόγες καίνε πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνονται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό.

Οι πυροσβέστες δίνουν μια πραγματική μάχη με τον χρόνο, καθώς στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς πριν το βράδυ. Για τον λόγο αυτό και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που θεωρείται και το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς. Το δεύτερο βρίσκεται στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στους ιππικούς ομίλους. Στις Αδάμες έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την πυρκαγιά:

Πατούλης στο Newsbomb.gr για φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Για την μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή της Δροσοπηγής, στα βόρεια της Αττικής, μίλησε στο Newsbomb.gr, o Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη στη ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Δεκάδες πυροσβέστες επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή. Μηχανήματα της Περιφέρειας συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Γίνετε επίγεια και εναέρια μάχη. Η εναέρια μάχη δεν είναι εύκολη διότι υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση στην περιοχή. Το θετικό είναι ότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι. Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα, για να μην έχουμε μια δύσκολη νύχτα».

Στην Πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός. Κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης έχει διακοπεί.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, εκτός λειτουργίας τέθηκε το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Έκκληση Χαρδαλιά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς-Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Επίσης, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

· Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τα νησιά της ΠΕ Ρόδου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε σχετική δήλωσή του τονίζει:

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό!

Σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies).

Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς!

Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 ή στο 112 αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.

Αύριο και τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση!

Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς