ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μήνυμα από το 112 - Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Φωτιά στην Εύβοια
In Τime

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσειςΔραματική είναι η κατάσταση με την μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από την Τρίτη στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν 8 οικισμοί - Δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς

Τα ξημερώματα της Τετάρτης αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη δύο οικισμών και συγκεκριμένα οι Κουρκουλοί και η Σκεπαστή.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 το οποίο αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κουρκουλοί ή Σκεπαστή Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λίγο μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση και για το χωριό Δρυμώνας.

Συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί γύρω από τη λίμνη Ευβοίας.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Ο κ. Σπανός ζήτησε την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων.


Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.


«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Εξάλλου από νωρίς το απόγευμα άρχισε, σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές, η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη» υπογραμμίζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.

Για Ολοκαύτωμα κάνει λόγο στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Μαντουδίου

«Μιλάμε για ολοκαύτωμα στην περιοχή. Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου, κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Βίντεο ντοκουμέντο! Πυροσβεστικό εγκλωβίζεται στις φλόγες – Δείτε τι κάνουν