ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στα καμένα - Εικόνες ανείπωτης θλίψης και καταστροφής

Φωτιά
Όλεθρος στη Βαρυμπόμπη
Λευτέρης Παρτσάλης

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εικόνες πλήρους καταστροφής άφησε πίσω η φωτιά που κατέστρεψε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πνεύμονες οξυγόνου στην Αττική. Καμένα σπίτια και καταστήματα, δασικές εκτάσεις και περιουσίες που έγιναν στάχτη.

Φωτογραφίες Λευτέρης Παρτσάλης

Μια «μαύρη» ημέρα ξημέρωσε στην Αττική με τη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης να αφήνει πίσω εφιαλτικές εικόνες.

Καμένα σπίτια και ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή. Εικόνες καταστροφής σε οχήματα, κοινόχρηστα κτήρια, παιδικές χαρές, αλλά και απανθρακωμένων δασικών εκτάσεων. Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη νέα μεγάλη πληγή με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες Τρίτη το μεσημέρι και παραμένει σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη περίμετρο, στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν καμμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης.

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή εκκενώθηκαν εχθές οι περιοχές Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό.

Καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στο Newsbomb.gr

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης, από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας έως την Τατοΐου.Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Κρυονερίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι, από το ύψος της οδού Δημοκρατίας.

Περίπου 200 άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταφέρθηκαν εχθές στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου, ενώ με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απομακρύνθηκαν από τα ανάκτορα στο Τατόι, πολύτιμα αντικείμενα.

Με μήνυμά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι επόμενες ήμέρες και ώρες στην Αττική, προμηνύονται δύσκολες, καθώς η ατμόσφαιρα μέχρι και το κέντρο της Αθήνας ειναι αποπνικτική και πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα με διακοπές νερού και ηλεκτροδότησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη - Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι - Κλείστε πόρτες και παράθυρα σε όλο το Λεκανοπέδιο