ΕΛΛΑΔΑ

Μιχαλόπουλος στο Newsbomb.gr: Κρίσιμη η κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου - «Μείνετε σπίτι»

Φωτιά
Δραματική η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη
Λευτέρης Παρτσάλης

Δεκαπέντε φορές υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όπως εξηγεί στο Νewsbomb.gr o διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), Νίκος Μιχαλόπουλος.

Αυτή τη στιγμή στο Λεκανοπέδιο Αττικής η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι από πολύ κακή, έως κρίσιμη λέει στο Νewsbomb.gr ο καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), Νίκος Μιχαλόπουλος, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Το ΙΕΠΒΑ είναι ένα από τα τρία Ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) το οποίο είναι το αρχαιότερο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη τονίζει, προκάλεσε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων. Για την ακρίβεια τα τοξικά σωματίδια στην Αττική είναι 10 με 15 φορές περισσότερα από ότι παρατηρούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αυτό σε συνδυασμό με τον καύσωνα που συνεχίζεται δημιουργεί ένα «εκρηκτικό μείγμα» σε έναν άξονα από την Μεταμόρφωση μέχρι τον Πειραιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Eλικόπτερο επιχειρεί στο ΤατόϊΑ.Ρ

«Φανταστείτε ότι τα σωματίδια εντοπίζονται σε έναν άξονα κατά μήκος της Εθνικής Οδού, 5 χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά από το βορά μέχρι το νότο της πρωτεύουσας, είπε επιχειρώντας να οπτικοποιήσει το επικίνδυνο φαινόμενο», αναφέρει.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά υπέρλεπτα σωματίδια, που είναι άκρως επικίνδυνα -για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και όχι μόνον- καθώς αποτελούν προϊόντα καύσης», τονίζει στο Newsbomb.gr.

«Αυτή τη στιγμή το νέφος έρχεται προς το κέντρο και όσο καίει η φωτιά το φαινόμενο θα συνεχίζεται. Μοναδική ελπίδα ότι από το απόγευμα και μετά θα φυσήξουν βορειοανατολικοί άνεμοι και θα βελτιωθούν οι συνθήκες»

Ο κ. Μιχαλόπουλος λέει επίσης ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα είναι ένας ακόμη λόγος εκτός από την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία για να παραμείνουν οι πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αν πρέπει υποχρεωτικά να βγουν έξω, καλό θα είναι να φορέσουν τις ειδικές προστατευτικές μάσκες προσώπου τύπου FFP2, διαφορετικά δύο απλές μάσκες τη μία επάνω στην άλλη.

Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι - Κλείστε πόρτες και παράθυρα σε όλο το Λεκανοπέδιο

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (4/8) το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναφέρει:
«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα).

Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου».

Μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης υλικών όπως σκουπιδιών, εγκαταλειμμένων υλικών ή οικίσκων που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος.

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές, αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με θέμα : Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Βίντεο ντοκουμέντο! Πυροσβεστικό εγκλωβίζεται στις φλόγες – Δείτε τι κάνουν