ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αττική: Δραματική η κατάσταση στις Αφίδνες, εκκενώνεται και το Καλέντζι

Νύχτα κόλασης στην Αττική
Νύχτα κόλασης στην Αττική
Intimenews

Φωτιά στην Αττική: Νύχτα κόλασης με καμμένα σπίτια και εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ακόμα ένα δραματικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά που «καβάλησε» το βράδυ της Πέμπτης την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, μπήκε τα ξημερώματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες, έκαψε σπίτια και ανάγκασε τους κατοίκους των περιοχών να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσαν από τους πολίτες των παραπάνω περιοχών να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».

Αυτή τη στιγμή πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τα διόδια Αφιδνών, ενώ πλέον υπάρχει μεγάλο μέτωπο στα πλάγια της εθνικής οδού. To πρωί της Παρασκευής τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και τη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί και μία μονάδα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στις Αφίδνες ενώ σημειώνονται απανωτές εκρήξεις.

Πριν λίγα λεπτά να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Σ. Τσίρκα, μετά την περιοχή του Βόθωνα, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το Καλέτζι.

Στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το 112 νωρίτερα είχε αποστείλει ακόμα δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».

Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ νοσηλεύονται δύο εθελοντές πυροσβέστες, ενώ πέντε εγκαυματίες, τρεις από την Δροσοπηγή και δύο από το Κρυονέρι, διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής (6/8) οι ενισχύσεις από τη Γαλλία, ενώ βοήθεια αναμένεται και από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Γαλλία κατέφθασαν 83 πυροσβέστες και δύο αεροπλάνα τύπου καναντέρ.

Η μέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σήμερα. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει τρομακτικές δυσκολίες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως επεσήμανε χθες ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια. Παράλληλα πρόσθεσε πως η σημερινή ημέρα θα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες σήμερα θα θυμίζουν αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι πριν τρία χρόνια.

Αναφορά στους σημερινούς ισχυρούς ανέμους έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές