ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες - Συγκλονιστικές εικόνες

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες - Συγκλονιστικές εικόνες
Η φωτιά καίει σπίτια στους Θρακομακεδόνες
Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης

Φωτιά Τώρα: Συγκλονιστικές εικόνες από την πυρκαγιά στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη - Σε εξέλιξη ενεργό μέτωπο και στη Μαλακάσα - Νέο μήνυμα από το 112

Φωτογραφίες-Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις δραματικές στιγμές που ζει η χώρα μας. Τα ξημερώματα του Σαββάτου η φωτιά μπήκε στους Θρακομακεδόνες και κατακαίει σπίτια.

Την ίδια στιγμή, υπεράνθρωπη είναι η μάχη των πυροσβεστών για να μπορέσουν να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις στην Βαρυμπόμπη, περιοχή στην οποία επίσης η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει τις περιουσίες των κατοίκων. Τα κυριότερα μέτωπα λίγο μετά τις 7:30 το πρωί εντοπίζονται στις παραπάνω περιοχές αλλά και τη Μαλακάσα.

Πλέον η ελπίδα όλων έχει εναποθετηθεί στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν τις ρίψεις τους με το πρώτο φως της ημέρας. Σημειώνεται ότι παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Β. Αττική.

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη τα ξημερώματα στους κατοίκους και σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, και τους ζητούσε να εκκενώσουν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Καίγονται σπίτια σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην περιοχή των Θρακομακεδόνων και οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Οι φλόγες είναι πλέον στους δρόμους που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, στην άκρη του οικισμού, στις οδούς Φλωρίνης, Καστοριάς, Εδέσσης, Στρωμνίτσης, Δημ. Πολιορκητού, Κοζάνης, Ημαθίας, Ναούσης και καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η μέρα που ξημερώνει για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι οδηγούν τη φωτιά ολοένα και πιο μέσα στους οικισμούς. Οι κάτοικοι τρέχουν να σωθούν, ενώ όπως επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, κάνοντας έτσι το έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής ακόμα πιο δύσκολο.

Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής έφτασε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή των Θρακομακεδόνων, με εντολή για άμεση εκκένωση.

Στη φωτιά της Αττικής, εκτός από τα εναέρια μέσα, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στους Θρακομακεδόνες, όπως την κατέγραψε ο δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Βασίλης Σκουλαράκος.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής: Οι πολίτες πρέπει να φύγουν από Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες, όπου έχει διαταχθεί εκκένωση

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων και προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να παραμείνουν σ' αυτές τις περιοχές.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και προσέθεσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Νύχτα κόλασης - Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό