ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Συναγερμός με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού & νόσησης – Πώς δρουν τα κυκλώματα

Κορονοϊός: Συναγερμός με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού & νόσησης – Πώς δρουν τα κυκλώματα
intime

Κορονοϊός: Συνεχίζονται οι κομπίνες με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στη χώρα, με τα παράνομα κυκλώματα να έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι του πλαστού πιστοποιητικού νόσησης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι και το εμβόλιο που θέλουν να κάνουν. Η ταρίφα ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω bitcoin.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA, περιγράφεται βήμα – βήμα η κομπίνα και πώς οι επιτήδειοι καταφέρνουν να ξεγελούν το σύστημα.

Κατόπιν αυτών πάντως ετοιμάζεται αυστηροποίηση του ελέγχου με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου.

«Δεν μας κάνει τρομερή εντύπωση που βγήκαν πλαστά πιστοποιητικά. Εδώ πριν λίγους μήνες πωλούνταν παράνομα εμβόλια μέσα από το διαδίκτυο. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία για παράνομο κέρδος μέσα από το dark web» δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοφάνης Κασίμης.

«Είναι πολυδιάστατο το θέμα.Αυτοί που εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά είτε είναι μέσα από το σύστημα, αλλά το πιο τρομακτικό τεχνικά είναι αν είναι άνθρωποι αυτοί εκτός χώρας και έχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιο σύστημα που καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι, και μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν εμβολιασμένους» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Κασίμης χαρακτήρισε το θέμα ως πολύ επικίνδυνο, ενώ χαρακτήρισε τρομακτικό ότι οι άνθρωποι δίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η ταυτότητά τους, το ΑΜΚΑ τους, ή το ΑΦΜ τους σε αγνώστους για να εκδόσουν το πλαστό πιστοποιητικό. «Δίνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους, σε κυβερνοαπατεώνες. Εάν οι άνθρωποι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να βγάλουν δάνεια στα ονόματα αυτά, να κλονοποιήσουν ταυτότητες».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που προβαίνουν στις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες πιστεύουν ότι πράττουν το σωστό.

«Δεν μπορούμε να κατατάξουμε όλες τις συμπεριφορές σε ένα καζάνι και ότι επηρεάζονται από έναν παράγοντα. Κάποιες φορές υπάρχει έντονος φόβος» σχολίασε, ενώ μεταξύ των αιτιών κατέταξε και την συνωμοσιολογία αλλά και την αντίσταση στην εξουσία.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πίσω από τις περισσότερες πράξεις υπάρχει φόβος» πρόσθεσε η ειδικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ποιος είναι ο νέος ενοικιαστής στο σπίτι που δολοφονήθηκε η Καρολάιν

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber: «Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε!»

Δημοσκόπηση Alco: Κλείνει την «ψαλίδα» ο ΣΥΡΙΖΑ – Αρνητικό το κλίμα για οικονομία και ανασχηματισμό