ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα έρθει η ύφεση του κορονοϊού – Οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός
«Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού»
ASSOCIATED PRESS / Michael Varaklas

Ο συνωστισμός και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, θα σκάσει στα μέσα του Φθινοπώρου με την κορύφωση να έρχεται τα Χριστούγεννα.

Δύσκολη προοιωνίζεται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας όσο προχωρούμε προς τα μέσα του Φθινοπώρου. Ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν ήρθαν και οι πρώτες εικόνες χαλάρωσης και ανεμελιάς, οι ειδικοί χτυπήσουν το καμπανάκι του συναγερμού και εφιστούσαν σε όλους - εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους - την προσοχή τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι σαρωτική και το άνοιγμα των σχολείων θα βάλει το λιθαράκι του στην αύξηση των κρουσμάτων.

Με τα κρούσματα να κυμαίνονται σταθερά από 2.000 και πάνω (βέβαια έχουν αυξηθεί τα διαγνωστικά τεστ, μετά τα πρωτόκολλα που ισχύσαν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου), οι Έλληνες επιστήμονες μας προϊδεάζουν για ένα δύσκολο 4μηνο έως και τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, οι προβλέψεις τους για τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.

Φόβος όλων, να μην αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τη λύση του lockdown, καθώς ο παρατεταμένος εγκλεισμός των τελευταίων δύο χρόνων, υπήρξε καταστροφικός στους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς της χώρας, αλλά και στον ψυχισμό των Ελλήνων.

Παγώνη: Δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα αν συνεχίσουμε έτσι

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου η Ματίνα Παγώνη είχε εκφράσει τον προβληματισμό της για τη μετάλλαξη Δέλτα. «Φοβάμαι τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μία μετάλλαξη πολύ επιθετική. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική με τους νέους. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί γιατί δεν υπάρχει λύση. Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι για πάντα μίας νόσου», είχε πει. «Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», είχε προσθέσει. «Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε η Ματίνα Παγώνη καταλήγοντας «ας κάνουμε μία προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Αν συνεχίσουμε έτσι ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε».

Καπραβέλος: Περιμένουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα.Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοιό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», τόνισε το Σάββατο (18/09) μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

Μέσα από τη μονάδα Covid του Λαϊκού νοσοκομείου, ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τείχος ανοσίας που δεν… ανυψώνεται αλλά, για τη long covid στα παιδιά αλλά και για τους 50αρηδες. Δεδομένου πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, εκτίμησε πως θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

«Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά», είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τόνισε πως μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο ύστερα από 10 χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει κορονοϊό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά», είπε.

Ο Νίκος Σύψας επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα». Σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, είναι τελεσίδικο ότι τα αυξηθούν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σε ό,τι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα μαθήματα, είπε ότι θα επαναξιολογηθούν σε έναν μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.