ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: «Η ακρίβεια θα συνεχιστεί και το 2022 - Φούμαρα όσα λέει η κυβέρνηση»

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: «Η ακρίβεια θα συνεχιστεί και το 2022 - Φούμαρα όσα λέει η κυβέρνηση»
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ τόνισε πως το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί!
ΙΝΤΙΜΕ/ΑΡΧΕΙΟ

Ακρίβεια: Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το κύμα ακρίβειας που έχει «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και τόνισε πως τα χειρότερα... έρχονται!

Σε ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές εξελίσσεται η αγορά βασικών αγαθών καθώς το ράλι ακρίβειας έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει, «ματώνοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καναταλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος ξέσπασε κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως οι εξαγγελίες όχι απλά δεν υλοποιούνται αλλά η αισχροκέρδεια συνεχίζει... απτόητη, ενώ προέβλεψε πως η κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2022, παρά τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, περί «παγώματος» των τιμών έως τα Χριστούγεννα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι προβλέψεις σχετικά με την ακρίβεια επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση και την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν το λέει το ΙΝΚΑ, το λέει η αγορά. Η ακρίβεια κάνει αφαίμαξη του οικογενειακού υπολογισμού και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο», ανέφερε αρχικά ο κύριος Λεχουρίτης.

Το ράλι τιμών συνεχίζεται και η... καρό σημαία φαίνεται πολύ μακριά. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Ο κύριος Λεχουρίτης τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό υπάρχει λόγω της εισαγμένης αισχροκέρδειας. Η αύξηση αυτή συμπαρέσυρε και την ελληνική κερδοσκοπία, καθώς μέσα στην κρίση αύξησε τα κέρδη της αντί να μπει ένα πλαφόν. Όταν ακούς από τον υφυπουργό Ανάπτυξης πως οι τιμές είναι υπό έλεγχο, είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Φωνάζαμε από το Γενάρη του 2021 πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα για την αισχροκέρδεια. Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται 130% πάνω τα εποχικά είδη. Φρούτα 3 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν πολύ χαμηλότερες οι τιμές, περίπου 1 ευρώ. Αυτές είναι τιμές σούπερ μάρκετ. Φυσικά στη λαϊκή είναι φτηνότερα τα πράγματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει αύξηση που αγγίζει και το 100%. Υπάρχουν αυξήσεις σε αγαθά όπως το σπορέλαιο, το οποίο πέρσι, το 12λιτρο είχε 12 ευρώ και φέτος έχει 18!».

Υπάρχει όμως μια λύση σε όλα αυτά; Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, απαντά: «Το να πατάξεις την αισχροκέρδεια είναι εύκολο, θα πρέπει να γίνουν σοβαρότεροι έλεγχοι. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τους μηχανισμούς για να κοντράρουν και να πατάξουν την ακρίβεια. Η ντομάτα έχει ξεφύγει. Ξεκινάει από 1,50 ευρώ και φτάνει μέχρι 2,50 ευρώ. 7 ευρώ το σταφύλι. Είναι ρεκόρ οι τιμές αυτές σε ανατιμήσεις και αισχροκέρδειας. Δεν έχουμε ξαναδεί τιμές. Και φανταστείτε να έρθει η αύξηση και στη ΔΕΗ, την οποία δεν έχουμε καν δει στους λογαριασμούς μας. Το ψωμί έχει ακριβύνει επειδή ακρίβυνε το ρεύμα και βλέπουμε τις αυξήσεις αυτές... αναδρομικά από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού!».

Τι προτείνει, ωστόσο το Ινστιτούτο Καταναλωτών: «Εμείς σαν ΙΝΚΑ είπαμε πως πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμά, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης. Τα μεταφορικά τα επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Τον ΦΠΑ τον πληρώνει ο καταναλωτής, όχι ο επαγγελματίας. Η δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη πως κάποιοι δεν πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή επειδή πήραν μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% είναι ανεπίτρεπτη. Δεν είναι του επαγγελματία το ΦΠΑ. Ο καταναλωτής το χρεώνεται».

Τέλος, η πρόβλεψη του κύριου Λεχουρίτη για την πορεία της ακρίβεια, είναι σοκαριστική: «Η ακρίβεια δεν θα κρατήσει έως τα Χριστούγεννα, όπως και ο κορονοϊός. Αυτά πάνε πακέτο. Η παγκόσμια κρίση πανδημίας και οικονομίας θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη του καταναλωτή. Το 2022 είναι σίγουρο πως θα το περάσουμε με υψηλότατες τιμές ακρίβειας, οι οποίες θα είναι η συνέχεια του 2021».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.