ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60 και άνω

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60 και άνω

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ηλικίες άνω των 60 ετών, άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Τι είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το γεγονός ότι η 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν θα είναι υποχρεωτική, ξεκάθαρισε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας (20/9), ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους 60 και άνω και τους ανοσοκατεσταλμένους, ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Η πορεία των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.

Δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις κατηγορίες των πολιτών που θα κληθούν να εμβολιαστούν ξανά.

Όπως τόνισε άλλες τρεις κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής και ανακοίνωσε το ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο στις κατηγορίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  • Πολίτες άνω των 60 ετών
  • Υγειονομικοί

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία θα είναι βραχύχρονη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης. Φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από έξι μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων», ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μια τρίτη δόση εμβολίου. Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι). Για αυτούς η τρίτη δόση είναι συμπληρωματική δόση. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα με μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη είναι αυτή των ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δεν είχα δει την εικόνα μου, γυρνούσα το κεφάλι μου από την άλλη»

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Καιρός: Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη – Έρχονται επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες