ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση: Γιατί επιλέχθηκαν οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί - Δεν θα είναι υποχρεωτική

τρίτη δόση εμβολίου
Ποιοι καλούνται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου - Δεν είναι υποχρεωτική.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Τρίτη δόση: Ο χαμηλός ή και ο ανύπαρκτος τίτλος αντισωμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, οδήγησε στην απόφαση για τη χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Δεν υπάρχει ακόμα σύσταση για τον γενικό πληθυσμό, ενώ η λήψη της ενισχυτικής δόσης δεν είναι υποχρεωτική για τους πολίτες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκαναν τις ανακοινώσεις, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό, στις ομάδες πολιτών που καλούνται να κάνουν και τρίτη δόση – προς ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης και των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού – η οποία δεν είναι υποχρεωτική, προστέθηκαν τρεις ακόμα κατηγορίες. Η πλατφόρμα για να μπορούν κλείσουν ραντεβού όσοι συγκαταλέγονται σε αυτές, θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

  1. Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  2. Πολίτες άνω των 60 ετών
  3. Υγειονομικοί

Γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι κατηγορίες για την τρίτη δόση

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα έκανε μια θετική γνωμοδότηση υπέρ, πρώτον, του εμβολιασμού με Τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, που όπως γνωρίζετε ήδη εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων. Έτσι και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της τρίτης δόσης, τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν είναι οι ηλικιωμένοι που είναι σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα άνω των 60 ετών», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε:

«Ο αυξημένος κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία που μας δίνει ο ΕΟΔΥ και με ανοσολογικές μελέτες. Η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 ως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιξε το 59,02% την 37η εβδομάδα, ενώ στους θανάτους στην ίδια ομάδα άγγιξε το 48%. Βλέπουμε μια επιβάρυνση από τη λοίμωξη σε αυτή την ηλικία. Στις ανοσιακές μελέτες έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο της Λάρισας και το ΕΚΠΑ των Αθηνών. Η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωση είναι σημαντική σε άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια τρίτη δόση».

«Ο τρίτος παράγων είναι η αυξημένη έκθεση. Εδώ το κύριο «παρών» το δίνουν οι υγειονομικοί. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά και τα ορολογικά, οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο. Μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη. Είναι ανάγκη να μειωθεί η λοίμωξη στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο εργασιακό και γενικό περιβάλλον των υγειονομικών. Αυτοί θα είναι η τρίτη κατηγορία», επεσήμανε.

«Ο FDA χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για άτομα άνω των 65 ετών, και για εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου. Συμφώνησε σε χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και σε άλλα άτομα λόγω αυξημένης έκθεσης εξαιτίας επαγγέλματος. Δεν έχει εγκριθεί χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα στο θέμα της ασφάλειας», υποστήριξε.

«Αυξάνει τα αντισώματα η τρίτη δόση»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μελέτες από το Ισραήλ, που 30/7/2021 χορήγησε τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, δείχνουν πως η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με αυτά που δημιουργήθηκαν από τη δεύτερη δόση. «Ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μεταβάλλει όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης», σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγσε πως από το CDC αναμένεται να δοθούν δεδομένα για άτομα, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, που έλαβαν την τρίτη δόση. «Θα έχουμε σε σύντομο διάστημα δεδομένα που μπορεί να αποδείξουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να είναι και η τελική στην καταπολέμηση του κορονοϊού», τόνισε.

Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, πότε θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος

«Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το κύριο ερώτημα, βέβαια, ήταν το πότε θεωρείται πλέον κάποιος πλήρως εμβολιασμένος – καθώς υπάρχουν κατηγορίες πολιτών για τις οποίες ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, με τους υγειονομικούς πχ να έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για μη ολοκληρωμένο εμβολιασμό, ενώ πολίτες έχουν αποκλειστεί από διασκέδαση και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η απάντηση δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά από σχετική ερώτηση, ο οποίος τόνισε ξανά πως η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική.

«Αυτό που τόνισα, για να μην μπερδεύουμε τις έννοιες, είναι ότι ολοκληρωμένος εμβολιασμός θεωρείται ο εμβολιασμός που έχει γίνει με τις δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια και με τη μια δόση για το μονοδοσικό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε: «Η 3η δόση η αναμνηστική είναι προαιρετική, είναι μετά από ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αυτό ισχύει για όλους και για τους πολίτες και για τους υγειονομικούς και για τους ανοσοκατεσταλμένους».

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα (20.09), στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 11.909.198 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 6.374.615 αφορούσαν τη χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ οι 5.959.272 χορήγηση δεύτερης δόσης και του μονοδοσικού εμβολίου. Στα δεδομένα έχουν προστεθεί πλέον και οι τρίτες δόσεις που χορηγούνται στους πολίτες, οι οποίες έχουν φτάσει στις 13.888.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2021emvolio.gov.gr

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε λεπτομέρειες για τη συνολική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, ειδικότερα για τους νεότερους συμπολίτες μας.

Όπως ανέφερε, περίπου 60% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ενώ στους ενήλικες το ποσοστό φτάνει στο 70%. Το 56,7% του συνολικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ για τους ενήλικες το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 65,6%. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότεροι από 90.000 συμπολίτες μας έχον κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με τη συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται από τις μικρές ηλικίες.

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα

  • Ηλικιακή ομάδα 35 – 39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 60,4%.
  • Ηλικιακή ομάδα 30 – 34, το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.
  • Ηλικιακή ομάδα 25 – 29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέρθει στο 59,7%.
  • Ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.
  • Ηλικιακή ομάδα 15 – 17, οι έφηβοι δηλαδή, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού να ανέρθει στο 30%, έχουν εμβολιαστεί λίγο λιγότερα από 100.000 παιδιά, 98.000 παιδιά.
  • Ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%, έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 4η δόση - Ανατροπή στα ποσά

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το ανοιχτό παράθυρο, οι προϋποθέσεις και ο άγνωστος «Χ»

Mad Clip: Τι έδειξε η αυτοψία στην Πόρσε - Καταστράφηκε ο «εγκέφαλος»