ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα – Πλεύρης: Δεν υπάρχει θέμα lockdown για τη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα – Πλεύρης: Δεν υπάρχει θέμα lockdown για τη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης προβληματίζουν τους ειδικούς – Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Σε κατάσταση συναγερμού για την πορεία του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον εμβολιασμό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού ενώ σε αρκετούς επαναφέρουν μνήμες του φθινοπώρου του 2020 όταν και η Θεσσαλονίκη χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να επανέλθει μετά την επιβολή lockdown στις αρχές Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα για επαφές με τις υγειονομικές αρχές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μαζί τους θα είναι και ο ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων με τους διοκητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky είπε για τη Θεσσαλονίκη ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωση μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι «θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».

Κατά πληροφορίες το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπισης της αύξησης του ιικού φόρτου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη της πολιτική ηγεσίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σίγουρα θα ανακοινωθεί αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τη Θεσσαλονίκη χθες, Τρίτη, 449 νέες λοιμώξεις κορονοϊού, ένας αριθμός πολύ κοντά στα 544 κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν για την Αττική, με τον μέσο όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για την συμπρωτεύουσα να βρίσκεται στα 274,29. Υπενθυμίζεται ότι και μια εβδομάδα νωρίτερα, η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο στα 240,29.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφεται έντονη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης - Ημαθία (114), Δράμα (61 κρούσματα), Έβρο (50), Καβάλα (65), Καστοριά (45), Κιλκίς (53), Κοζάνη (66), Ξάνθη (89), Πιερία (79), Πέλλα (68), Χαλκιδική (54).

Την ίδια ώρα στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων Μακεδονίας και Θράκης, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και συγκεκριμένα οι ΠΕ Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής