ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr για Βόρεια Ελλάδα: Εμβολιασμός ή θα διδαχθούμε πολύ ακριβά τις συνέπειες

Εξαδάκτυλος βόρεια Ελλάδα κορονοϊός
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη Βόρεια Ελλάδα, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί
INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την επιδημιολογική εικόνα της Βορείου Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο κ. Εξαδάλτυλος τόνισε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα, σε ορισμένες περιοχές κάτω από το 50% - συνεπώς η διασπορά του κορονοϊού προκαλεί διαφορετική επίπτωση, ειδικά όταν συνδυάζεται με τον καιρό» όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό.

Το μέλος της επιτροπής σημείωσε πως πρέπει ο κόσμος «να προστρέξει να εμβολιαστεί, αλλιώς θα δούμε αύξηση κρουσμάτων, αύξηση νοσηλειών, πίεση στις ΜΕΘ και αύξηση νεκρών».

Κλείνοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, «θα διδαχθούμε πολύ ακριβά» τις συνέπειες.

Γκάγκα: Αυξητική τάση στη βόρεια Ελλάδα - Ανησυχία για το χειμώνα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τόνισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σταθεροποιούνται, όμως δημιουργεί ανησυχία η εικόνα που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη όπου επικρατεί αυξητική τάση.

«Τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν ανησυχητικά», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, εκφράζοντας ανησυχία για το χειμώνα.

Η κυρία Γκάγκα κάλεσε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας ένα γράφημα στο οποίο καταγράφοντας σαφώς πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι η πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Κορονοϊός: Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη - Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στα λύματα

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09 είναι:

- αυξημένη (41%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18/09 και της Κυριακής 19/09,

- οριακά αυξημένη (13%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 13/09 και Τρίτης 14/09.

«Από την αρχή του Σεπτέμβρη καταγράφουμε διακυμάνσεις γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που αποτυπώνεται και στον σταθερά υψηλό -σε αναλογία πληθυσμού- αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες μέρες για την πόλη. Δεδομένου ότι στα λύματα μετράμε το ιικό φορτίο και των ασυμπτωματικών φορέων, μπορούμε να πούμε πως από την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε κάποια αξιοσημείωτη έξαρση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, αλλά και τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η αυξητική τάση που παρατηρούμε στις τελευταίες μετρήσεις είναι αναμενόμενη. Έχει άρα αξία να δούμε και να ερμηνεύσουμε εγκαίρως ενδεχόμενες απότομες αλλαγές, που θα δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα προμηνύουν πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα της πόλης πέρυσι το φθινόπωρο, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «δεν έχει κανένα νόημα αυτή η σύγκριση, όταν υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο κι όταν επίσης, έχοντας θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζουμε πλέον καλά ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας κρατήσουν ασφαλείς».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI