ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τέταρτο κύμα τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα - «Κοκκίνισαν» οι περιοχές των ανεμβολίαστων

Κορονοϊός: Τέταρτο κύμα τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα - «Κοκκίνισαν» οι περιοχές των ανεμβολίαστων
Intime News | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Οι επιστήμονες μιλούν για πανδημία των ανεμβολίαστων και απευθύνουν έκκληση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών την ώρα που το τέταρτο κύμα του κορονοϊού αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβριο

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα επιδημιολογικά στοιχεία για όλη την επικράτεια, με τους δείκτες να χτυπούν «κόκκινο» όμως σε ορισμένες περιοχές με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμών στον πληθυσμό στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένει χαμηλός, παρά τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τις προσπάθειες τις κυβέρνησης να μεταπείσει τους πολίτες. Συγκεκριμένα χαμηλοί δείκτες εμβολιασμού παρατηρούνται στη Δράμα, την Ξάνθη και την Καστοριά, ενώ η Θεσσαλονίκη παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα σε νέα κρούσματα.

Οι επιστήμονες μιλούν για πανδημία των ανεμβολίαστων και απευθύνουν έκκληση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. «Βλέπετε ότι άτομα ηλικίας 18-59 ετών έχουν 22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στη ΜΕΘ και 26 φορές να πεθάνουν, ενώ οι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και 12 φορές να πεθάνουν, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλο και εντείνεται με τις νοσηλείες να αυξάνονται. «Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες… Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι παιδίατροι εφιστούν προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ το τοπίο δυσχεραίνουν και οι εποχικές λοιμώξεις.

«Η παραλλαγή Δέλτα προσβάλλει κυρίως παιδιά, νοσούν βαρύτερα από ότι νοσούσαν και όσο ο αριθμός αυτός αυξάνει θα αυξάνεται και η πιθανότητα, σε μικρότερο βαθμό από τους ενήλικες, να μπουν παιδιά στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθ. Παιδιάτρων Αττικής.

3.500 κρούσματα τον Οκτώβριο

«Καμπανάκι» για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου που παρουσιάζεται στα λύματα, κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία από την εν λόγω αύξηση θα αποτυπωθούν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα οι αριθμοί αναμένεται να ξεπεράσουν και την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι περί τα μέσα του Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού με τα νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια να τάνουν τα 3.000 - 3.5000 χιλιάδες, ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

Αυξάνεται το ιικό φορτίο και στην Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

-Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

-Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.