ΕΘΝΙΚΑ

«Μυρίζει μπαρούτι» στο Αιγαίο: Η «ατσάλινη ασπίδα» του Παρμενίωνα και τα… μαντάτα από το Λούβρο

«Μυρίζει μπαρούτι» στο Αιγαίο: Η «ατσάλινη ασπίδα» του Παρμενίωνα και τα… μαντάτα από το Λούβρο

Πέφτουν σε τείχος οι τουρκικές προκλήσεις – Έτοιμες ανά πάσα στιγμή να απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το Στόλο ανεπτυγμένο σε όλο το Αιγαίο, τα «γεράκια» να προκαλούν εφιάλτες και τους κομάντο πάνω στις βραχονησίδες – Έρχονται… ευχάριστα από το Παρίσι και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν.

Σαφή διάθεση να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δείχνει το καθεστώς Ερντογάν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, «Παρμενίων 2021».

Στέλνοντας δύο ερευνητικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την τουρκική φρεγάτα Oruc Reis να παραμένει ανατολικά της Κρήτης «επιβλέποντας» το γαλλικό ερευνητικό Nautical Geo και την τουρκική αεροπορία να πραγματοποιεί μέσα στο Σαββατοκύριακο δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν αυτό που τονίζουμε εδώ και μέρες στο Newsbomb.gr, την μετατόπιση της εσωτερικής κρίσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν βαλθεί να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των Ελλήνων, ωστόσο πέφτουν συνεχώς επάνω σε… τοίχο,υψωμένο μάλιστα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει δημιουργήσει μια πλωτή ασπίδα σε όλο το Αρχιπέλαγος, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει να… τρομοκρατεί τους Τούρκους κάθε φορά που επιχειρούν να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα ο Στρατός Ξηράς στη νησιά είναι σε απόλυτη ετοιμότητα εξαιτίας και της άσκησης «Παρμενιών», ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ έχουν κάνει και πάλι «σπίτια» τους τις βραχονησίδες του Αιγαίου.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα έχει αφήσει πίσω το «ήρεμο καλοκαίρι», δείχνοντας αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση με κάθε ευκαιρία. Οι δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών μέσα στο Σαββατοκύριακο από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και οι εμπλοκές με τα «γεράκια» της HAF, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό πάνω από το Αιγαίο. Σε συνδυασμό και με τις συνεχείς προκλήσεις στη θάλασσα, με τα τουρκικά ερευνητικά να κινούνται πέριξ του Καστελλόριζου, το θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη.

Στην στρατιωτική ηγεσία επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τα στελέχη όλων των Κλάδων για αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης. «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα κάθε στιγμή. Ό,τι κάνουμε πάντα, κάνουμε και αυτές τις μέρες. Παρακολουθούμε κάθε κίνηση της Τουρκίας και διαμορφώνουμε τις κινήσεις μας. Είναι δεδομένο πως υπάρχουν και σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση κλιμάκωσης. Όχι ένα, φυσικά. Για κάθε πιθανή πρόκληση έχουμε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά σενάρια αντίδρασης», επισημαίνουν στο Newsbomb.gr στρατιωτικές πηγές, σημειώνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και έτοιμες να αντιδράσουν αποφασιστικά, αν χρειαστεί.

Πάντως, η προκλητική στάση της Τουρκίας δίνει «όπλα» στην ελληνική διπλωματία, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να ενημερώνει πλήρως και με χάρτες τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα επίσης, η μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν από το μουσείο του Λούβρου την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Μάλιστα, όπως σας ενημερώσαμε από το Σάββατο, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ σίγουρα θα γίνει αναφορά στα 24 Rafale που αποκτά η χώρα μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για Σολτς και SPD - «Τζαμάικα» ή «Φανάρι» η επόμενη κυβέρνηση

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα