ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Νέες καταρρεύσεις σε κτίσματα μετά τον ισχυρό μετασεισμό (pics+vids)

Μετασεισμοί Κρήτη (28/9)
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή
Ευδοκία Μύτιλη

Σεισμός Κρήτη: Νέες καταρρεύσεις σε κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,3 Ρίχτερ

Αποστολή στην Κρήτη: Ευδοκία Μύτιλη

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Σε σκηνές και πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που πέρασαν τη νύχτα τους σε πλατείες και σκηνές. Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να παραμείνουν στις πλατείες των χωριών τους καθώς δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους, όπως μεταδίδει το cretapost.

seismos-kriti-skines.jpg
Νύχτα αγωνίας με τη γη να... τρέμει και τον κόσμο στις σκηνέςΕυδοκία Μύτιλη

Οι στιγμές που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας (27.09) στο σημείο ήταν συγκλονιστικές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν εκεί και πολλοί εξ αυτών είναι βουρκωμένοι έχοντας περάσει μια πάρα πολύ δύσκολη και φορτισμένη ημέρα. Πέρα, άλλωστε, από το χτύπημα του Εγκέλαδου και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, το Αρκαλοχώρι θρηνεί και τον 62χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη.

Με λόγια παρηγοριάς και ενθάρρυνσης, όπως «θα τα καταφέρουμε», προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλον, έτσι ώστε να περάσουν τη δύσκολη νύχτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι προσπάθησαν να επισκεφτούν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους για να δουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν καθώς πέφτουν σοβάδες.

«Το ανατριχιαστικό ήταν ότι βγαίνοντας χθες στη βεράντα μετά τον ισχυρό σεισμό είδα το Αρκαλοχώρι από πάνω να είναι σκεπασμένο από μία σκόνη. Είπα "θα έχουμε πολλά θύματα"», τόνισε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr κάτοικος της περιοχής.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης, να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, επισημαίνεται ότι η δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός.

Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

  • Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
  • Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ

Στην Κρήτη παραμένουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός μετασεισμός 5,3 ρίχτερ «ξύπνησε» την Κρήτη

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;