ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη: «Θέλουμε άμεσα βοήθεια, δεν γίνεται να μείνουμε στις σκηνές»

Σεισμος Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη: Κάτοικοι και επιχειρηματίες του Αρκαλοχωρίου ζητούν αποζημιώσεις και στήριξη για να έχει ο τόπος μέλλον όπως λένε στο Newsbomb.gr
Ευδοκία Μύτιλη

Σεισμός στην Κρήτη: Κάτοικοι και επιχειρηματίες του Αρκαλοχωρίου ζητούν αποζημιώσεις και στήριξη για να έχει ο τόπος μέλλον όπως λένε στο Newsbomb.gr

Κραυγή αγωνίας για την επόμενη ημέρα απευθύνουν κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την στήριξή τους μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του πολλές και σημαντικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Όπως λένε κάτοικοι και επιχειρηματίες στην απεσταλμένη του Newsbomb.gr στην Κρήτη, Ευδοκία Μύτιλη, αυτό που επείγει είναι να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και τα βοηθήματα, να υπάρξει μέριμνα για τη στέγαση σε πιο σωστές δομές και όχι σε σκηνές αλλά και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων προκειμένου να αντιμετωπίσου την επόμενη ημέρα οι επιχειρήσεις της περιοχής.

«Καταστροφή. Θέλουμε βοήθεια από το κράτος τώρα» λένε κάτοικοι της περιοχής στο Newsbomb.gr σχολιάζοντας με νόημα «αυτοί που έρχονται τώρα να έρχονται και μετά που θα μείνουμε μόνοι μας». Όπως λέει ένας εξ αυτών «χρειαζόμαστε βοήθεια άμεσα. Το σπίτι μου είναι 10 χρονών και έχει γεμίσει ρωγμές πώς θα μπούμε μέσα» με έναν δεύτερο να συμπληρώνει «κάτσε να δούμε τι θα μείνει τελικά γιατί δεν έχει σταματήσει να κουνάει η Γη».

Την ίδια ώρα η μητέρα ενός μικρού παιδιού τονίζει στο Newsbomb.gr το ζήτημα της στέγασης. «Πρέπει να υπάρξουν σε όλα τα χωριά κοντέινερς, δεν γίνεται να μείνουμε εδώ». Όπως λέει «αν το σπίτι μου έχει πάθει καθίζηση πάει, θα θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο ξανά».

«Η επιχείρηση μου έχει υποστεί ζημιές, ήρθε ο μηχανικός μου είπε να φύγω, εγώ την έχω σε καλό σημείο την επιχείρησή μου για 15 χρόνια, δεν μπορώ να φύγω από εδώ. Ζητάω αποζημίωση για να μπορέσω να την μετακινήσω» λέει επιχειρηματίας της περιοχής του Αρκαλοχωρίου στο Newsbomb.gr.

Στο ίδιο μήκος κύματος και δεύτερος επιχειρηματίας της περιοχής ο οποίος λέει «θέλουμε άμεση στήριξη για να ορθοποδήσει ο κόσμος και κατά δεύτερον οι οικογένειες να δουν με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, να μην πληρώσει ο κόσμος ΕΝΦΙΑ και σε τράπεζες και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις γιατί χωρίς αυτές ο τόπος είναι σβησμένος».

Από την πλευρά της ένα διαφορετικό αίτημα καταθέτει η μόλις 8,5 ετών Κέλυ η οποία ζητά να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατόν τα σχολεία γιατί, όπως λέει, «στα παιδιά αρέσει το σχολείο».

«Τι να φτιάξω με 600 ευρώ. Πρέπει άμεσα να μας δώσουν πιο καλή οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε γιατί με τα 600 ευρώ τι να κάνουμε και όποτε τα πάρουμε. Όλο το Αρκαλοχώρι έχει καταστραφεί» τονίζει από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια ενός ουζερί στην περιοχή.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ουσιαστικά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;