ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Ακραίος κίνδυνος πλημμυρών» - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία, πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Ο καιρός σήμερα 7 Οκτωβρίου
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Intime News

Καιρός: Με ισχυρή κακοκαιρία θα κυλήσει η σημερινή ημέρα σε πολλές περιοχές της χώρας - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» και ήδη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη όσο η ώρα θα περνά και το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, ολοένα και περισσότερες περιοχές θα επηρεαστούν με επίκεντρο τα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

«Σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος πλημμυρών γι' αυτό και η ΕΜΥ έδωσε όνομα στην κακοκαιρία ώστε οι πολίτες να έχουν παραπάνω την προσοχή τους. Ας ελπίσουμε ότι το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από την Γαλλία και την Ιταλία προτού έρθει στη χώρα μας να μην προκαλέσει ανάλογα προβλήματα», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Για σήμερα Πέμπτη (7/10) πρώτα στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και αργότερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Οι άνεμοι ενισχύονται σημαντικά, καθώς θα φτάσουν τα 7 τοπικά και 8 μποφόρ ειδικά στα κεντρικά και βόρεια του Ιονίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όπως τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Στην Αττική θα σημειωθούν κάποιες τοπικές συννεφιές οι οποίες καθώς θα πηγαίνουμε προς το βράδυ θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχουμε και πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Ωστόσο, σήμερα γενικά ο νομός Αττικής δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την κακοκαιρία «Αθηνά». Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος και κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, θα ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Όπως τονίζει ο κ. Μαρουσάκης η Παρασκευή θα είναι μία δύσκολη ημέρα καθώς θα έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα και αφορούν περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα «Αθηνά» προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Την Πέμπτη (7/10)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Την Παρασκευή (8/10)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικότερα για την Αττική

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Δείτε την πορεία της κακοκαρίας «Αθηνά»

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS:

Κλειστά όλα τα σχολεία σε Κέρκυρα και Παξούς

Κλειστές θα μείνουν σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Ήδη στην Κέρκυρα καταγράφηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα πτώσεις πετρών στο δρόμο μετά τον Ύψο που οδηγεί στο Μπαρμπάτι ενώ σημειώθηκε και σφοδρή βροχόπτωση.

Να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κέρκυρας και των Παξών, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση μέσω του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλιστούν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Νίκος Παλαιοκώστας: Τα καράβια, τα πεντοχίλιαρα στον αέρα και το «φάντασμα» του αδερφού του

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν