ΕΛΛΑΔΑ

Ατύχημα σε αγώνες Motocross: Αναζητείται… υπευθυνότητα - Ξύπνησαν άσχημες μνήμες από την Πάτρα

Ατύχημα σε αγώνες Motocross: Αναζητείται… υπευθυνότητα - Ξύπνησαν άσχημες μνήμες από την Πάτρα

Ατύχημα σε αγώνες Motocross: Δυο άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσκρουση μοτοσυκλέτας σε κολώνα και τον τραυματισμό τους, στο περιθώριο αγώνα στα Γιαννιτσά. Ξύπνησαν οι άσχημες μνήμες από τον τραυματισμό του 6χρονου Μάριου στην Πάτρα που είχε χτυπήσει παρακολουθώντας αγώνες καρτ. Η καταγγελία φωτορεπόρτερ που είχε ανάλογη – δυσάρεστη – εμπειρία η οποία απορρίφθηκε!

Ένας ακόμα αγώνας ταχύτητας, και επιδεξιότητας στην προκειμένη περίπτωση, λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίος. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στην πίστα του Ταλαμπά στα Γιαννιτσά, σημαδεύτηκε από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα το οποίο μάλιστα προκάλεσε αρχικά τη διακοπή, και στη συνέχεια την ακύρωση του αγώνα. Ένας αναβάτης έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, αυτή κατέληξε σε μια μεταλλική κολώνα στην περίφραξη της πίστας κι από την πτώση της έχουν τραυματιστεί ιδιαίτερα σοβαρά δυο άνθρωποι.

Οι πληροφορίες ως αργά το βράδυ της Κυριακής (17.10) ανέφεραν πως αμφότεροι διασωληνώθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίστηκαν εσπευσμένα μετά την αρχική τους μεταφορά στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Μάλιστα, ο ένας εκ των δυο τραυματιών είναι ανήλικος, μόλις 16 ετών, ενώ ο δεύτερος 27 ετών. Μετά το συμβάν, συνελήφθη ο 16χρονος αναβάτης που έχασε τον έλεγχο της μηχανής και ο 60χρονος διοργανωτής των αγώνων...

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό το ατύχημα ήρθε να προστεθεί σαν κρίκος στην αλυσίδα όλων όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε ανάλογους αγώνες και να ξυπνήσει άσχημες μνήμες από την παρ’ ολίγον τραγωδία της Πάτρας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, σε αγώνες καρτ μέσα στον αστικό ιστό – γεγονός το οποίο είχε στηλιτεύσει το Newsbomb.gr από την πρώτη στιγμή και είχε αναφέρει με άρθρο παρέμβαση τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αρμόδιων για αυτό – ένας 6χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του.

Ο μικρός Φώτης βγήκε νικητής από τη μάχη, όμως, στο παρελθόν έχουν υπάρξει – δυστυχώς – περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τα έχουν καταφέρει και έχουν φύγει από τη ζωή πληρώνοντας την εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγονται τέτοιοι αγώνες. Είναι προφανές πως και σε αυτόν τον τομέα, δυστυχώς, υπάρχει η γνωστή προχειρότητα και η «στο πόδι» οργάνωση, με αποτέλεσμα συμμετέχοντες και θεατές να μπαίνουν σε κίνδυνο.

Την ώρα που λέσχες μοτοσυκλετιστών ζητούν από την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους και την ασφαλή οδήγηση στους ελληνικούς δρόμους, γεγονός απόλυτα ορθό και αναγκαίο, υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτές του αγώνα στα Γιαννιτσά ή του αγώνα καρτ στην Πάτρα που δείχνουν ότι θα πρέπει να παρθούν ακόμα περισσότερα μέτρα και σε ό,τι αφορά αυτές τις διοργανώσεις. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω και από αυτόν τον τομέα, εξετάζοντας πολύ πιο σοβαρά ακόμα και επίσημες καταγγελίες που έχουν υπάρξει από ανθρώπους που βρέθηκαν σε πίστα αγώνα για να κάνουν, για παράδειγμα, τη δουλειά τους και στο τέλος κινδύνευσε η ζωή τους.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του φωτορεπόρτερ, Τάκη Κούρου, ο οποίος το 2019 κάλυπτε ανάλογο αγώνα Motocross στη Σπάρτη και είδε μια μηχανή να προσγειώνεται επάνω του! Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε κάνει καταγγελία στην εισαγγελία της Σπάρτης, ενώ απέστειλε σχετική επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη ΓΓΑ και στους βουλευτές του νομού Λακωνίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας όλων όσοι βρίσκονται σε τέτοιους αγώνες.

Προφανώς και δεν εισακούστηκαν οι όποιες προτάσεις του, ενώ μάλιστα η καταγγελία του απορρίφθηκε. Ο ίδιος, ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει έφεση και να κυνηγήσει την υπόθεση, καθώς όπως ανέφερε στόχος του είναι να υπάρξει περισσότερο ασφάλεια για όλους σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να απαντήσει κάποιος υπεύθυνα για το τι ακριβώς συμβαίνει εν τέλει με τη διοργάνωση αυτών των αγώνων. Ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να δώσει την τελική έγκριση για τη διεξαγωγή τους; Ποια είναι τα standards που πρέπει να τηρούνται έτσι ώστε να πάρουν το «ΟΚ» οι διοργανωτές; Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν στο έπακρο για να τους δοθεί η άδεια να διεξαχθεί ο εκάστοτε αγώνας; Ποιος κρατικός φορέας έχει την ευθύνη;

Ευχή όλων τα παραπάνω ερωτήματα να μην είναι ρητορικά. Θα πρέπει, άλλωστε, κάποια στιγμή να δοθούν απαντήσεις και να μπει ένα τέλος σε περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπους που αγαπούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την ταχύτητα και την αδρεναλίνη που προσφέρουν. Τρόπος υπάρχει για να διασφαλιστεί ότι θα είναι όλοι ασφαλείς. Βούληση να εφαρμοστούν κανόνες και μέτρα χρειάζεται…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

The Voice: Παπαρίζου και Ρουβάς χόρεψαν τσάμικο – Η «Ιτιά» που τους μεράκλωσε!

Σέρρες: Ο δολοφόνος του 20χρονου κατηγορείται και για βιασμό 16χρονης