ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 περισσότερους θανάτους από κορονοϊό

Σωτήρης Τσιόδρας για εμβολιασμούς
O Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό στην Ελλάδα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

O Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό στην Ελλάδα - Αποφύγαμε 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και πάνω από 10.000 διασωληνώσεις

«Είμαι εκτάκτως σήμερα κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στην Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την έκτακτη παρουσίαση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία κρίθηκε επιβεβλημένη για δύο λόγους:

  • Να υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα
  • Να υπάρξουν παρατηρήσεις για στοιχεία που οδηγούν σε παρερμηνεία για τον εμβολιασμό

«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί ορισμένους σε άρνηση για εμβολιασμό» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα εμβόλια παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα για τη βαριά νόσο σε όλες της ηλικίες. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου» είπε ο κ. Τσίοδρας τονίζοντας ότι υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

  • Με βάση τα δεδομένα υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους στη χώρα μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χωρίς εμβολιασμούς θα είχαμε περισσότερους 8.400 θανάτους.
  • Εχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 10.530 διασωληνώσεις
  • Αν είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

«Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

Η μελέτη που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

Ανδρέας Μικρούτσικος: Διασωληνωμένος στην εντατική ο παρουσιαστής

Καιρός – Μαρουσάκης: Ο Οκτώβριος κλείνει με επικίνδυνα φαινόμενα – Από πότε έρχεται η κακοκαιρία