ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Η δημοσίευση της διαθήκης δεν βάζει τέλος στην κόντρα Νίκου Κουρή και οικογένειας

Μίκης Θεοδωράκης: Η δημοσίευση της διαθήκης δεν βάζει τέλος στην κόντρα Νίκου Κουρή και οικογένειας
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μίκης Θεοδωράκης: Μπορεί ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης να μερίμνησε τα προηγούμενα χρόνια με συνεχείς τροποποιήσεις και προσθήκες να διαμορφώσει την τελευταία του επιθυμία, ρυθμίζοντας όλες τις περιουσιακές και μη εκκρεμότητες, όμως υπάρχει ένα ζήτημα που δέχεται διαφορετικές ερμηνείες από την κάθε πλευρά.

Με τη δημοσίευση της διαθήκης του, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αλλαγή τον Απρίλιο του 2021, ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτη ξεκαθαρίζει την τελευταία βούληση του σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία του, αλλά και τη διαχείριση της μουσικής του κληρονομιάς.

Στο κείμενο της κύριας διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης παραχωρεί τη διαχείριση των πνευματικών του δικαιωμάτων στον γερμανικό εκδότικο οίκο που τα διαχειριζόταν έως σήμερα, ορίζοντας πως τα έσοδα θα πηγαίνουν στην οικογένεια του. Άμεση κληρονόμος του ορίζεται η σύζυγός του Μυρτώ, ενώ μετά το θάνατό της, τα έσοδα θα μοιράζονται ισομερώς στα δύο του παιδιά και τα πέντε εγγόνια του.


Το ζήτημα Κουρή


Εκτός του συγγενικού και φιλικού του περιβάλλοντος, με αγωνία περίμενε τη δημοσίευση της διαθήκης και ο Νίκος Κουρής, το πρόσωπο που έχει βρεθεί απέναντι στην οικογένεια Θεοδωράκη, καθώς υποστηρίζει πως είναι γιος του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στην συμπληρωματική διαθήκη του τον Φεβρουαρίο του 2020, εμφανίζει και το Νίκο Κουρή, χωρίς όμως να κάνει αναφορά για συγγενική σχέση μεταξύ τους. Μάλιστα, στην αρχική του αναφορά στο κείμενο της διαθήκης του, τον αναφέρει ως«Νίκος Κουρής (ή Θεοδωράκης, όπως υπογράφει)», ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη αναφορές στο πρόσωπό του, ως «Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης)».
Στο ίδιο κείμενο ευχαριστεί τον Νίκο Κουρή
για τη διάδοση του έργου του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια. Σχετικά, με τον διαδικτυακό σταθμό «Mikis Radio» που έχει συστήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο, αναφέρει: «καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών», ζητώντας να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει.
«Εαν δειτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διαθήκης, θα δείτε ότι αναφέρει πάρα πολλά ονόματα ως συνεργάτες και φίλους του. Όμως ο Νίκος δεν περιλαμβάνεται σε κάποια κατηγορία. Εάν ήθελε να πει κάτι άλλο ο Μίκης Θεοδωράκης, θα το έλεγε. Θα ξεκαθάριζε ότι δεν είναι γιος του ή εν πάσει περιπτώσει θα τον ανέφερε με κάποια άλλη ιδιότητα. Για εμάς αποτελεί πλήρη απόδειξη» ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπη ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή, Κυριάκος Ροζάκης.
Στον αντίποδα, ο Αλεξανδρος Λυκουρέζος που εκπροσωπεί την Μαργαρίτα Θεοδωράκη υποστηρίζει ότι η διαθήκη ξεκαθαρίζει πλήρως το θέμα, εφόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγγενική σχέση. «Ο Μίκης είχε άριστη συνεργασία με τον Νίκο Κουρή και ζητάει από όλους να μην δημιουργήσουν εμπόδια στη συνέχεια λειτουργίας αυτού του ραδιοφώνου, όμως καταρρέουν αυτά που ισχυρίζεται ο κύριος Κουρής ότι είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αν ήταν γιος του θα το είχε διατυπώσει με σαφήνεια, αλλά πουθενά δεν τον αναφέρει ως “το τέκνο μου”» εξηγεί ο κ. Λυκουρέζος.

Τα ασφαλιστικά μέτρα και το τεστ dna
Πάντως, ο Νίκος Κουρής έχει καλέσει την Μαργαρίτα Θεοδωράκη σε τεστ DNA την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προκειμένου ο Νίκος Κουρής να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Για το ίδιο θέμα προηγήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία αναφέρει ότι το δικαστήριο «απαγορεύει στον καθ’ ου (σ.σ: Νίκο Κουρή) να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης κατά την ορισθείσα δικάσιμο και υπό τον όρο αυτής».
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πριν δύο περίπου εβδομάδες, παραστάθηκε κανονικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από το δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο. «Αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο «Θεοδωράκης» ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωράκη στην αίτησή της προς το δικαστήριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.