ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Έφυγε από τη ζωή μαχήτρια μετά από μία άνιση μάχη 13 ημερών στον «Ευαγγελισμό»

Η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά
Intimenews

H κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει την Τετάρτη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

 

Ανείπωτη θλίψη σε όλους τους Έλληνες προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, σε ηλικία 56 ετών, μετά από πολυετή «μάχη» με τον καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά πέθανε στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από 13 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εισήχθη εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας 11/10 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε συμπτώματα ατελούς ειλεού, με την κατάστασή της να οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου, γεγονός που έκανε όλους όσοι γνώριζαν για τον καρκίνο που πέρασε να καταλάβουν ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή.

Λίγα λεπτά αργότερα η Φώφη Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

H «μάχη» ήταν άνιση και κράτησε 13 ημέρες. Στο πλευρό της είχε την οικογένειά της, τους φίλους της, τους πολιτικούς της συντρόφους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία η οποία από την πρώτη στιγμή της συμπαραστάθηκε χωρίς κομματικές ταμπέλες.

Η κατάσταση της άρχισε να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το βράδυ της Κυριακής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Το μεσημέρι της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά απεβίωσε έπειτα από πολυετή «μάχη» με τον καρκίνο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ -η οποία πάλεψε γενναία με τον καρκίνο από το 2008- δεν κρύφτηκε ποτέ. Αντιμετώπισε με θάρρος την ασθένειά της, για την οποία είχε μιλήσει εκτενώς στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη στον Alpha.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε πει το 2019.

Φώφη Γεννηματά: Βαθιά θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας

Σε πένθος βύθισε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, νικημένη από τον καρκίνο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα, υπουργοί, βουλευτές και συνοδοιπόροι της στο Κίνημα Αλλαγής είχαν να πουν μόνο τρυφερά λόγια για την Φώφη που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποχαιρέτησε με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας».

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. «Η παρακαταθήκη της η είναι υποχρέωση όλων μας να συνεχιστεί», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι διακόπτονται οι εργασίες στο ελληνικό κοινοβούλιο για μία εβδομάδα.

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η απώλεια της Φώφης Γεννηματά δεν περιγράφεται με λόγια, υπογραμμίζοντας πως η πρόεδρος του κόμματος θα είναι για πάντα στις καρδιές όλων.

Φώφη Γεννηματά: Στις 27 Οκτωβρίου η κηδεία της - Εθνικό πένθος κήρυξε ο Μητσοτάκης

Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη. Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Ο λόγος που έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Η «άγνωστη» Φώφη Γεννηματά και η κατάρα του καρκίνου που ταλαιπώρησε την οικογένειά της