ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Στερνό «αντίο» στην πολιτικό που έγινε σύμβολο θάρρους απέναντι στον καρκίνο

Φώφη Γεννηματά: Στερνό «αντίο» στην πολιτικό που έγινε σύμβολο θάρρους απέναντι στον καρκίνο
«Η Φώφη ήταν ένας άγγελος στην κόλαση της πολιτικής ζωής», αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Βοσδογάνης.
ΙΝΤΙΜΕ

Φώφη Γεννηματά: Η Ελλάδα αποχαιρετά τη μάνα, τη γυναίκα, την πολιτικό που στάθηκε χωρίς φόβο απέναντι στην αρρώστια - Οι τελευταίες στιγμές στον Ευαγγελισμό - Πώς θα την αποχαιρετήσουν οι Έλληνες την Τετάρτη

Η Φώφη Γεννηματά ήταν ακούραστη μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Ακόμα και μέσα από τον «Ευαγγελισμό» έδινε μαθήματα γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο πλευρό της, αποκαλύπτουν τις τελευταίες τους συνομιλίες και τις αγωνίες που τους εκμυστηρεύθηκε λίγο πριν φύγει για το «τελευταίο ταξίδι».

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Βοσδογάνης, ήταν η σκιά της Φώφης Γεννηματά. Στα δύσκολα και στα εύκολα, 20 χρόνια μαζί.

«Eίχε δύο μεγάλες αγωνίες, η μία ήταν να στηρίξει τα παιδιά της και η άλλη να στηρίξει την παράταξη» δηλώνει συγκινημένος στον τηλεοπτικό σταθμό του Star, o Νίκος Βοσδογάνης.

«Η Φώφη ήταν ένας άγγελος στην κόλαση της πολιτικής ζωής, νοιαζόταν αληθινά. Δεν πολιτεύθηκε ακολουθώντας το πρότυπο στην πολιτική, Η Φώφη Γεννηματά ήταν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, μια αγωνίστρια, ευαισθησία, ήθος και πολύ – πολύ χαμόγελο».

Ακόμη και από τον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού δεν έπαψε να χαμογελάει και να συνομιλεί με τους συνεργάτες της.

Η σύσκεψη μόλις μπήκε στον Ευαγγελισμό

Τη Δευτέρα εισήχθη στον Ευαγγελισμό και την Τρίτη συγκάλεσε σύσκεψη. Τι τους είπε αποκαλύπτει στο Star, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης:«‘Εβρισκε τη δύναμη και το χαμόγελο, πάντα να μη φαίνεται τίποτα, να μας γεμίζει όλους εμάς κουράγιο στις δυσκολίες ενώ εκείνη είχε τον δικό της Γολγοθά. Και μας είπε δυστυχώς τα δεδομένα είναι έτσι, έπρεπε να επιλέξει μια από τις δύο μάχες και ότι σύντομα θα επέστρεφε κοντά μας».

Ήξερε όμως πως αυτή η μάχη δεν ήταν εύκολη, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν ενημερωμένη για την κατάσταση της υγείας της. Παρ όλα αυτά ακούραστη, λίγες ώρες πριν χάσει την επαφή με το περιβάλλον, την Παρασκευή, θέλησε να μάθει πως τα πήγε στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, στην οποία εκπροσώπησε το ΚΙΝΑΛ.

Μέλημά της η ενότητα της παράταξης την οποία σήκωσε στους ωμούς της τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τις κρίσιμες ώρες που περνούσε, δεν ξέχασε τους σταθμούς - ορόσημο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτει ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, δείχνοντας στην κάμερα του Star το μήνυμα που του έστειλε από το νοσοκομείο: «Τα τελευταία e-mail που ανταλλάξαμε ήταν για το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Ήθελε η ίδια να μοιραστεί μαζί μας τη δική της εμπειρία, πώς ως νεαρή τότε είχε κατέβει στον δρόμο και να μας θυμίσει το κλίμα της εποχής».

Στο πλευρό της ο «δεύτερος πατέρας της»

Εκτός από την οικογένεια της, ο Κώστας Γείτονας, ήταν ο «φύλακας άγγελός της». Τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα της, και δεν έφυγε ούτε λεπτό από το προσκέφαλο της. Σε ανοικτή γραμμή ήταν με τον Κώστα Λαλιώτη που μοιραζόταν τις αγωνίες της για το κόμμα. «Η απώλεια επιβάλλει τη σιωπή» είπε συντετριμμένος σήμερα, περνώντας την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη.

Από το βράδυ της Κυριακής όλα σκοτείνιασαν

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις από τους θεράποντες ιατρούς ήταν πως θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της από το σπίτι, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία.

Από το βραδύ της Κυριακής οι άνθρωποι της Φώφης Γεννηματά ενημερώθηκαν από την γιατρό της, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, πως πλέον ο δρόμος για τη Φώφη Γεννηματά δεν έχει επιστροφή.

Ο σύζυγος της Ανδρέας Τσούνης έμεινε μαζί της όλο το βράδυ και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν πια κάθε ελπίδα είχε σβήσει, άναψε το πράσινο φως για να ενημερωθούν όλοι ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν στην τελική ευθεία.

Στις 12.04 το μεσημέρι της Δευτέρας όλα σκοτείνιασαν. Έμοιαζαν απίστευτα για στελέχη, συνεργάτες, φίλους και πολιτικούς αντιπάλους, τα κακά μαντάτα από τον Ευαγγελισμό. Γιατί τη θυμούνται όρθια, ακόμη και όταν λιποθυμούσε καταβεβλημένη από την ασθένεια της.

«Αυτό ήταν και το μάθημα που πήραμε από τη Φώφη Γεννηματά, ότι ακόμη και όταν το τέλος έρχεται, πλησιάζει, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίζεις να παλεύεις για αυτό που πιστεύεις» δηλώνει στο Star o Γιώργος Τζούμας, Συντονιστής της Νεολαίας ΚΙΝΑΛ.

Τη στάση της απέναντι στη ζωή αποτύπωσε άλλωστε η ίδια σε ένα από τα χειρόγραφα της: «Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, θυμώσαμε, οραματιστήκαμε, αμφισβητήσαμε, παλέψαμε, όμως δεν φοβηθήκαμε ποτέ και δε σταματήσαμε να ελπίζουμε ποτέ».

Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη - Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο

Αύριο στις 10:00 το πρωί θα τεθεί η σορός της προέδρου σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κηδεία της στις 14:00 στο Α' νεκροταφείο Αθηνών. Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος».

Την ίδια ώρα μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Σε ένδειξη πένθους η Βουλή διακόπτει για μία εβδομάδα τις εργασίες της, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πανελλήνια συγκίνηση για τον πρόωρο θανάτο και τη γενναία μάχη

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και η θλίψη αλλά και η συγκίνηση είναι τα διάχυτα συναισθήματα σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έφυγε στα 56 της νικημένη από τον καρκίνο, έχοντας δώσει, ωστόσο, ένα λαμπρό παράδειγμα με τη στάση ζωής της, τη μάχη που έδωσε και την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Βούλα στη γειτονιά όπου διέμενε η Φώφη Γεννηματά, είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ειδικότερα στο σπίτι της εκλιπούσας γνωστοί και φίλοι περνούν για να αφήσουν ένα λουλούδι και να τιμήσουν έτσι τη μνήμη της.

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, όπου έχουν κρεμαστεί από χθες, ημέρα θανάτου της, μαύρα πανιά έξω από το κτήριο, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και μια φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά κοσμεί την είσοδο δίπλα σε ένα μπουκέτο λουλούδια.

Συγκινούν οι γιατροί της - «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή»

Για τη σπουδαία μάχη που έδωσε η Φώφη Γεννηματά από τις 11 Οκτωβρίου, όταν και εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μίλησαν οι γιατροί της. «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή» λένε χαρακτηριστικά και για τις 14 ημέρες της τελευταίας νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί που τη φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια αναφέρονται στην Φώφη Γεννηματά με συγκίνηση περιγράφοντας «ως αξιοθαύμαστο τον τρόπο που πάλεψε με τη νόσο κρατώντας όχι μόνο μια αξιοπρεπή στάση αλλά συνδυάζοντας παράλληλα και έναν ηγετικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας» παρά του ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από χρόνια και έπειτα παρουσίασε υποτροπή.

Οι ίδιοι, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τονίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε τα θεραπευτικά σχήματα σαν «στρατιώτης» χωρίς να παραμελεί τον εαυτό της παρά τη δύσκολη καθημερινότητά της με αποτέλεσμα να χαρεί πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ (vid)

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων

Φώφη Γεννηματά: Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη - Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο