ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά πέσαμε στις μηχανές της ΔΙΑΣ είπε ο 15χρονος που παραδόθηκε

Ο Ρομά εμφανίστηκε στα Δικαστήρια Πειραιά
Ο Ρομά εμφανίστηκε στα Δικαστήρια Πειραιά

Συμπλοκή στο Πέραμα: Ο 14χρονος Ρομά εμφανίστηκε στα δικαστήρια Πειραιά 

Τη δική του μαρτυρία για τους πυροβολισμούς που οδήγησαν στον θάνατο του νεαρού Ρομά στο Πέραμα μετά από καταδίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ έδωσε ο 14χρονος Βαγγέλης ο οποίος ήταν καταζητούμενος για την υπόθεση.

Όπως υποστήριξε ο 14χρονος ο οποίος ήταν αυτός που οδηγούσε το επίμαχο αυτοκίνητο πρώτα πυροβόλησαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια έπεσε πάνω τους με το ΙΧ.

«Εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν» είπε αρχικά ο νεαρός Ρομά. Σύμφωνα με τον ίδιο «από το Αιγάλεω δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε μην μας σκοτώσουν. Είχαμε πάρει μόνο το αμάξι».

Περιγράφοντας τι συνέβη στη συνέχεια ο Ρομά είπε ότι «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη, αυτοί άφησαν τα μηχανάκια. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά πέσαμε πάνω τους και οι μηχανές δεν είχαν επάνω επιβάτες».

Στην ερώτηση γιατί έπεσε πάνω στις μηχανές της ΔΙΑΣ είπε ότι το έκανε «γιατί χτύπησαν τον φίλο μου που ήταν συνοδηγός. Στις μηχανές έπεσα μόλις πυροβολήσανε για να φύγω επειδή πυροβόλησαν τον φίλο μου για να πάμε σπίτι».

«Πρώτα σκότωσαν τον φίλο μου και μετά έπεσα πάνω τους. Ήρθαν από τη δεξιά πλευρά και πυροβόλησαν. Μου είπε ο Στρατής «με πυροβολήσαν» και ξεκίνησα να φύγω» είπε ο νεαρός Ρομά συμπληρώνοντας ότι αφενός «δεν είχαμε όπλα» και αφετέρου ότι «μόλις έφυγα άρχισαν να με πυροβολούν αλλά οι σφαίρες έπεσαν στον τοίχο».

Πέραμα: Τι ανέφερε στο υπόμνημά του ο υπαστυνόμος επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ στην επιχείρηση

Κατά την απολογία του, ο υπαστυνόμος της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι «βλέποντας πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, οι αστυνομικοί πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας ''αστυνομία, ακίνητοι'', ωστόσο αυτό συνέχισε την πορεία του με σκοπό να τους εξουδετερώσει με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί για τη διακοπή της ανεξέλεγκτης πορείας του οχήματος, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός αφού το όχημα συνέχισε να κινείται.

Εκείνη τη στιγμή έγινε μία παύση στα πυρά διότι ενώ το όχημα είχε δεχθεί πυροβολισμούς και ενώ ήταν ακόμα σε κίνηση άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και βγήκε ένας από τους επιβαίνοντες που άρχισε να τρέχει. Μετά, το όχημα των δραστών συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά συναδέλφου που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος για να σωθεί. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν σημαδεύοντας χαμηλά στον κινητήρα και τα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο το αυτοκίνητο θα είχε -μετά βεβαιότητος- παρασύρει, ακόμα και θανατώσει δύο αστυνομικούς, ενώ θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ του Πειραιά που έρχονταν προς ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, οι επτά αστυνομικοί, οδηγήθηκαν στον τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας

Ως σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξης Κούγιας, ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε με τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά, την υπόθεση που εκτυλίσσεται στα δικαστήρια του Πειραιά όπου οδηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί οι αστυνομικοί.

«Οι εντολείς μου ζήτησαν να εκφράσουν τη λύπη τους για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους. Αυτό, όμως, που υποστηρίζουμε ότι προηγήθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι καταζητούμενοι οι επιζήσαντες όπως ο συλληφθείς που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας 10 αστυνομικών και ο καταζητούμενος που δεν εμφανίστηκε για να πει τη δική τους αλήθεια» είπε αρχικά ο κ. Κούγιας.

«Δυστυχώς η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Άκουσα πρώην πρόεδρο κόμματος να λέει ότι είχαν υπηρεσία 5 μηνών. Ο με λιγότερα χρόνια υπηρετήσας έχει 5 χρόνια προϋπηρεσία και αυτός με τα περισσότερα έχει 15 χρόνια. Ο επικεφαλής είναι 25 ετών υπαστυνόμος αριστούχος της σχολής. Είναι από φτωχές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας» είπε για τους αστυνομικούς ο Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε «δεν θα επιστρέψω να υπάρξει σκιά ότι εγώ, ο εισαγγελέας, ο ανακριτής επηρεάστηκαν από την ιδιότητα των αστυνομικών. Σας πληροφορώ ότι αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους ενώ κινηθεί – κακώς κατά τη γνώμη μου -πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους με το ερώτημα της απόταξης».

Μιλώντας, δε, για την υπερασπιστική γραμμή των επτά αστυνομικών για όσα συνέβησαν στο Πέραμα ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι «αν μια λέξη από το απολογητικό υπόμνημα δεν είναι αλήθεια σας καλώ να εκθέσετε και εμένα και τους εντολείς μου. Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξα βασίζεται όχι στις απολογίες των αστυνομικών αλλά στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά

Πέραμα: «Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά πέσαμε στις μηχανές της ΔΙΑΣ», είπε ο 14χρονος που παραδόθηκε

Ανατροπή Αρναούτογλου για το βαρομετρικό χαμηλό: «Aπευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί»