ΕΛΛΑΔΑ

Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη»: Ένα σπίτι, μια αγκαλιά, για ενήλικες με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down

Ίδρυμα «Μ. Κόκκορη»
Newsbomb.gr

Προγράμματα κοινωνικής ένταξης και παρέμβασης, καθώς και προγράμματα που αφορούν γνωστικές δεξιότητες, αυτόνομης διαβίωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι μερικά από όσα λειτουργούν στις Στέγες του Μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη», για ανθρώπους με Νοητική Υστέρηση ή σύνδρομο Down.

Τα τελευταία 14 χρόνια, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει θέσει σε λειτουργία το εκκλησιαστικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Περιθάλψεως ατόμων με Νοητική Υστέρηση και σύνδρομο Down, «Μαρία Κόκκορη», υπό τη διεύθυνση του π. Νικόδημου Φαρμάκη. Σήμερα, λειτουργούν εννιά στέγες.

Το Ίδρυμα φέρει το όνομα της δωρήτριας, κ. Μαρίας Κόκκορη, λειτουργώντας ως κοινοτικό σπίτι και ως ημερήσιο εργαστήρι κι αποτελεί μια μορφή μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης.

Το Newsbomb.gr μίλησε με την προϊσταμένη των στεγών «Βασιλική Τζέρμπη», Ειρήνη Οικονόμου, η οποία αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται, τους στόχους του Ιδρύματος, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι όλοι μας να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε περαιτέρω τη διαφορετικότητα των ΑμεΑ.

«Το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2007. Αρχικά, με δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στη Γλυφάδα, ενώ το 2016 προστέθηκαν άλλες δύο, με την επωνυμία «Το Ψαραύτειο» στην περιοχή του Αμαρουσίου. Το 2019, λειτούργησαν ακόμη τρεις στέγες, δύο στον Βαρνάβα, με την επωνυμία «Αθανάσιος Μαρτίνος» και μια στη Ραφήνα. Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο ακόμη στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με τη επωνυμία «Βασιλική Τζέρμπη», στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας», μας εξήγησε αρχικά η Ειρήνη, η οποία μίλησε στη συνέχεια για τους στόχους που έχει το Ίδρυμα.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στις στέγες μας παρέχεται στους ενοίκους ένα περιβάλλον φροντίδας. Βασικοί μας στόχοι είναι η αποτελεσματικότερη αυτονόμηση τους, ώστε να διαχειρίζονται την προσωπική τους ζωή με τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία, αλλά κι η ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, μειώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ενδεχόμενη ιδρυματοποίηση τους».

Τα προγράμματα που λειτουργούν στο Ίδρυμα

Η προϊσταμένη των στεγών «Βασιλική Τζέρμπη», αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προγράμματα που λειτουργούν στο εκκλησιαστικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Μαρίας Κόκκορη», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Στις στέγες μας λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής ένταξης και παρέμβασης. Προγράμματα που αφορούν γνωστικές δεξιότητες, προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, επαγγελματικού προσανατολισμού. Επίσης, διεξάγονται ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης γονέων και συγγενών, το οποίο στοχεύει στην ομαλή και λειτουργική αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος από την οικογένεια, καθώς και στην καθοδήγηση των μελών της για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού προγράμματος υποστήριξης και παρέμβασης. Τέλος, υπάρχει συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξη των ενοίκων».

«Η κοινωνία να αναγνωρίσει και να κατανοήσει περαιτέρω την διαφορετικότητα των ΑμεΑ»

Η Ειρήνη έχει ζήσει μοναδικές στιγμές με τα παιδιά του ιδρύματος, ωστόσο κάποιες θα της μείνουν αξέχαστες.

«Η πιο συγκινητική ιστορία που έχω να σας πω, είναι από την ημέρα των γενεθλίων μου. Οι ένοικοι μου έκαναν μια μεγάλη έκπληξη με τούρτα και μια μεγάλη κάρτα με τις ευχές τους. Αυτό που λαμβάνουμε από αυτά τα παιδιά είναι αγάπη, αληθινή αγάπη», τόνισε, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στη σημασία όλοι μας να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε περαιτέρω τη διαφορετικότητα των ΑμεΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει η Πολιτεία και στη συνέχεια η κοινωνία να αναγνωρίσει και να κατανοήσει περαιτέρω την διαφορετικότητα των ΑμεΑ, καθώς τα άτομα αυτά συναντούν συνεχώς φραγμούς σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά αλλά και να τίθενται στο περιθώριο από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.