ΕΛΛΑΔΑ

Τα νέα μέτρα και το plan Β: Σενάριο για τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Νέα μέτρα κορονοϊός
Νέα μέτρα εξετάζουν στην κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι η αγορά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα
INTIME

Νέα μέτρα εξετάζουν στην κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι η αγορά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα

Λήψη μέτρων ακόμα και για εμβολιασμένους ζητούν τις τελευταίες ώρες αρκετοί από τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε όλη την υφήλιο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσει στη λογική του lockdown των πρώτων μηνών του κορονοϊού έχοντας, όμως, και στα συρτάρια και ένα plan B για την περίπτωση που τα πράγματα «σκουρύνουν» όπως είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των μη εμβολιασμένων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος ζητώντας μέτρα και για εμβολιασμένους.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν. Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα. Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους μη εμβολιασμένους. Γι’ αυτό και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος ο οποίος ζήτησε νέα μέτρα όπως το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων, τα γήπεδα χωρίς θεατές, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από παντού.

«Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. Έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από σήμερα για να σταματήσει η διασπορά του ιού. Δεύτερον, τα γήπεδα χωρίς θεατές. Δεν μπορεί το νοσοκομείο αν έχει γονατίσει και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής στα γήπεδα και σε συνωστισμούς, οι περισσότεροι μη εμβολιασμένοι, και να διασπείρουν τον ιό. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας, όλοι ήταν μη εμβολιασμένοι. Τρίτον, υπάρχουν εκκλησίες υποδειγματικές, πραγματικά, όμως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στις εκκλησίες. Τέταρτον, είμαστε η κατηγορία των εργαζομένων που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χωρίς να υπάρχουν νομικά προβλήματα. Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών στο δημόσιο, στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας. Να επεκταθεί, να αυξηθεί το τείχος ανοσίας. Πέμπτον, μάσκες παντού. Να σταματήσει η θεωρία των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένω. Κολλάνε και μολύνονται και μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι. Μάσκες παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Μέχρι να πέσει η πίεση στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει. Και τελευταίο, lockdown των μη εμβολιασμένωναπό παντού. Αν δεν έχεις ένα τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε στα ΜΜΜ» ανέλυσε ο κ. Καπραβέλος στο MEGA.

Νέα μέτρα: Το μοντέλο της Πορτογαλίας

Η επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr φαίνεται ότι έχει στο πίσω μέρους του... μυαλού της το «μοντέλο» της Πορτογαλίας, το οποίο θέλει και τους εμβολιασμένους να κάνουν τεστ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η συζήτηση είναι πρώιμη, ωστόσο δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να προχωρήσει -με όποιο πολιτικό κόστος κι αν ενέχει αυτή η κίνηση- καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η μεταδοτικότητα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, τη μετάλλαξη «Όμικρον» αναμένοντας σε 10-15 ημέρες πληρέστερη εικόνα, καθώς οι επιστήμονες διερευνούν ποια ακριβώς είναι η δυναμική της ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Αναμένοντας λοιπόν τα επιστημονικά συμπεράσματα, λένε οι ίδιες πηγές επικαλούμενοι τα όσα λένε οι ειδικοί, σήμερα είναι ακόμη πιο απαραίτητος ο εμβολιασμός τόσο με την πρώτη δόση για εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, όσο και με την αναμνηστική δόση για εκείνους που συμπληρώνουν εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους.

Οι κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν, επίσης, ότι για την Ελλάδα, αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των προσώπων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, προερχόμενα από αυτές τις χώρες στις οποίες εμφανίστηκαν πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, από τις οποίες πάντως δεν γίνονται απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Plan B

Πάντως σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ή ανατραπούν τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, στην κυβέρνηση έχουν Plan B με περαιτέρω παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους από 2 σε 3 την εβδομάδα και η πρόβλεψη τα tests να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου για τις δραστηριότητές τους.

Επίσης η υποχρέωση για χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η μερική επαναφορά της τηλεργασίας και απαγόρευση πρόσβασης στους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα και φαίνεται πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν απαιτηθεί να εφαρμοστούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που είναι στο «συρτάρι». Το μόνο βέβαιο είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποκλείουν ακόμα και τοπικά lockdowns στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

GNTM: Ράκος η Όλγα – Το «Σ’ αγαπώ» και τα φιλιά στο στόμα με τον Στυλιανό (videos)

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες