ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το κυβερνητικό «στοίχημα» για τους εμβολιασμούς - Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα εμβολιασμός ρεβεγιόν εκκλησίες
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την κυβέρνηση θέτουν ως στόχο την αύξηση των εμβολισμών, ενώ υπό επεξεργασία είναι ο σχεδιασμός για τα Χριστούγεννα

Ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τους άνω των 60 ετών όπως έχει ανακοινώσει ήδη από την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι «Είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά», λέγοντας ωστόσο πως με αυτή την απόφαση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, θα σωθούν ζωές. «Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο υποχρεωτικός, είναι αναγκαίος».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ένα στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα εμβολιαστεί. Θα μείνουν δηλαδή λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, λόγω του αυξανόμενου αριθμού νοσηλειών και διασωληνώσεων, με το ΕΣΥ να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην Αττική.

Οριστικά χωρίς lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφάσισε, οριστικά και αμετάκλητα, ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που είναι και οι πιο επίφοβοι για σοβαρή νόσηση, αλλά και η απόφαση διανομής δύο δωρεάν self test σε όλους για τις μέρες των γιορτών, έχουν ένα ακόμα μήνυμα: ότι φέτος τα Χριστούγεννα τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική δραστηριότητα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Ρεβεγιόν με ανοιχτά νυχτερινά κέντρα και τραπέζια στα σπίτια χωρίς περιορισμούς

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση είναι εν αναμονή της επιβεβαίωσης του μοντέλου που έχουν επεξεργαστεί ο κ. Τσιόδρας και οι λοιμωξιολόγοι, το οποίο μέχρι στιγμής δείχνει σταθεροποίηση και αρχή της κάμψης των δεικτών μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Star, εφόσον συνεχίσει να λειτουργεί το μοντέλο σταθεροποίησης της επιδημιολογικής κατάστασης, αυτό σημαίνει ότι φέτος τις γιορτές θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα σε όλη τη χώρα, μόνο για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τα ρεβεγιόν και τα τραπέζια των γιορτών στα σπίτια, και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους. Υπάρχει ισχυρή σύσταση πάντως για test και ελεγχόμενες συναθροίσεις, για αυτό ελήφθη και η απόφαση για τη χορήγηση δωρεάν self test.

Το σχέδιο της Εκκλησίας για τα Χριστούγεννα

Με τη σειρά της η Εκκλησία οργανώνεται ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς αναμένεται να συρρεύσουν οι πιστοί στους ιερούς ναούς όλης της επικράτειας.

Σύμφωνα με το Star, υπάρχει η σκέψη να γίνονται έλεγχοι στις εκκλησίες από υπαλλήλους security. Θα ελέγχουν αν έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, και προφανώς τα rapid tests.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε στην Πάτρα κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρθένα Κουτμερίδου: Η συγκίνηση για το μωρό που σώθηκε, ο φόβος και το τραγικό τέλος (vid)

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Αυτός είναι ο διοικητής που βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο

Γονικές παροχές: Το αδιαχώρητο επικρατεί σε δήμους, εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία