ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι στα θεματικά πάρκα τα Χριστούγεννα, αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Διευκρίνισεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Θάνο Πλεύρη
Διευκρίνισεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Θάνο Πλεύρη
INTIME

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχωρησε σε διευκρινίσεις για τα Χριστούγεννα και το πιστοποιητικό νόσησης

Τα μέτρα για τα θεματικά πάρκα, τις αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης και τις διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. ο οποίος ανακοίνωσε και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Δείτε τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο. Παράλληλα είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Για τα self test που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους ενήλικους στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. 6-12 Δεκεμβρίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «είναι πάρα πολλοί σημαντικό να συμμετέχουν όλοι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι» προσθέτοντας ότι με την άσκηση αυτή «όσοι εντοπιστούν να νοσούν θα τεθούν σε καραντίνα για να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα». Επανέλαβε, δε, ότι η ίδια άσκηση θα γίνει και το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου, μετά, δηλαδή, τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε, επίσης, να γίνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσει.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών ενώ για τα παιδιά είπε ότι θα υπάρχει η διαδικασία όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης να γίνεται rapid test.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στην επόμενη ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού θα προβλέπεται ότι πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται μόνο μετά από μοριακό τεστ. Με self test και rapid test θα μπορεί να μπαίνει κανείς σε καραντίνα αλλά το πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο μετά από μοριακό τεστ (PCR).

Για τα εμβόλια κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είπε ότι η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε την παραλαβή των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες ενώ έχει τεθεί το ερώτημα για να υπάρξει σύντμηση του εξαμήνου ανάμεσα σε δεύτερη και τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία που περιγράφει ποιοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα καθώς και σε ποιες περιπτώσεις το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μειώνεται στο μισό.

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης λέγοντας «προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός» και προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να πραγματοποιείται στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ποιο είναι αποτελεσματικότερο – Τι δείχνει νέα έρευνα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ, αυτό έχω πάντα στην τσάντα μου

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο 15χρονος που σκότωσε 4 ανήλικους σε σχολείο στο Μίσιγκαν