ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει στο Newsbomb.gr ο επιστήμονας που ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Χανιά κρούσμα μετάλλαξη Όμικρον
Πρόκειται για Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ
Intime News

Γεγονός το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας - Τι λέει στο Newsbomb.gr o Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, στο εργαστήριο του οποίου ανιχνεύθηκε η παραλλαγή του ιού

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» ταυτοποιήθηκε στα Χανιά, στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Διευθυντή Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, ΠΑΓΝΗ, και μέλος του ΕΟΔΥ καθηγητή, Γιώργο Σουρβίνο ο οποίος μας ανέφερε ότι πρόκειται για άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών,

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, «ο άνδρας από το Γιοχάνεσμπουργκ ταξίδεψε μόνος του στην Κρήτη και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε καραντίνα μαζί με την οικογένειά του».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Sourvinos1.jpg
O Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησε στο Newsbomb.gr.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επιβεβαίωσε όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ότι δηλαδή έως τώρα όλα τα δείγματα από επαφές του άντρα είναι αρνητικά ωστόσο όπως έσπευσε να προσθέσει:

«Τα στοιχεία για τις επαφές του άντρα τα έχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήρε τα γρήγορα αντανακλαστικά τόσο του εργαστηρίου στο οποίο έσπευσε ο ασθενής προκειμένου να κάνει ένα ακόμα rapid test αλλά και τη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, καθώς σε πολύ σύντομο χρόνο ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για τη νέα μετάλλαξη.

«Είμαστε τυχεροί με άσχημο τρόπο στην Κρήτη» είπε συμπληρώνοντας «μόλις θετικοποποιήθηκε το rapid test, ήρθε σε εμάς το δείγμα και κατευθείαν είχαμε αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο, να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί τόσο γρήγορα το σύστημα».

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, μετά την επιβεβαίωση, σήμερα το πρωί, ότι η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κρούσμα εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων και αφορά ένα άντρα, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα ήρθε στη χώρα μας, από τη Νότια Αφρική. Ο άνδρας δραστηριοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ και ήρθε στη χώρα μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την μετάλλαξη Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έλληνας από τη Νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ποιο είναι αποτελεσματικότερο – Τι δείχνει νέα έρευνα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ, αυτό έχω πάντα στην τσάντα μου