ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση: Στους τρεις μήνες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Τα σενάρια για επέκταση υποχρεωτικότητας

τρίτη δόση εμβολίου
Από το βράδυ της Παρασκευής έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης.
InTime / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρίτη δόση: Το σκεπτικό της επιτροπής για την επίσπευση της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου του κορονοϊού και ο ρόλος της μετάλλαξης Όμικρον στην απόφαση. Νέα σενάρια στο τραπέζι για την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Το απόγευμα της Παρασκευής (03.12) ανακοινώθηκε επίσημα από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η απόφαση για την επίσπευση της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου. Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης. Μέχρι πρότινος, το διάστημα που μεσολαβούσε ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση ήταν οι έξι μήνες, ωστόσο, η επιτροπή των ειδικών έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσπευση για την αναμνηστική δόση.

Αντίστοιχο (τρεις μήνες) είναι το διάστημα και για όσους έχουν νοσήσει και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, ενώ όσοι έχουν κάνει το μονδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, θα μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση ακόμα και μετά από δυο μήνες από τη χορήγηση της προηγούμενης.

Η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου, άνοιξε από το βράδυ της Παρασκευής (03.12) σταδιακά ως και το πρωί του Σαββάτου (04.12). Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έχει αυξηθεί η δυναμικότητα επιχειρησιακά, ενώ ανέφερε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από αυτή την Κυριακή (05.12). Επίσης, υπογράμμισε πως περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από το σκεπτικό της απόφασης θα δοθούν τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το σκεπτικό της επιτροπής

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ήταν αυτή που «έτρεξε» τις εξελίξεις και έφερε την αλλαγή στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση. Η διαφαινόμενη επέκταση του νέου στελέχους και οι όποιοι κίνδυνοι μπορεί να επιφέρει, οδήγησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να δώσουν το «οκ», κάτι που επεσήμανε με δηλώσεις του και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στην ενδεχόμενη επικράτηση του νέου στελέχους», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι η «η προοπτική να υπάρχει περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την επιτροπή να πάρει την απόφαση η τρίτη δόση να γίνει στους 3 μήνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελου Μανωλόπουλου. «Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα», ανέφερε, επισημαίνοντας πως από θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας και δεν υφίσταται λόγος να αποφύγει κανείς τον εμβολιασμό του.

Σενάρια επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Αρκετά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, πέραν των πολιτών άνω των 60 ετών που υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μέχρι 16 Ιανουαρίου έτσι ώστε να μην πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα. Για την ώρα, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η κυβέρνηση έχει «παγώσει» την πιθανότητα να υπάρξει αυτή η επέκταση.

Εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και προβλέπει να συνεχιστεί η υποχρεωτικότητα ανά ηλικιακή ομάδα και όχι ανά επαγγελματική. Σε περίπτωση, δηλαδή, που προχωρήσει η επέκταση τότε θα πάρει η σειρά των 50 και άνω, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει στις άμεσες προθέσεις κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και αναμένει τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής σε δυο εβδομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την εξαφάνιση επιχειρηματία στου Ζωγράφου - Του έστησαν παγίδα μέσα σε γκαράζ

Τρίτη δόση: Στους τρεις μήνες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Τα σενάρια για επέκταση υποχρεωτικότητας

Κύκλωμα αστυνομικών: Η άγνωστη ιστορία του «επιχειρηματία» που έχασε την ταυτότητά του