ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασε στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην Αθήνα έφτασε στις 11:10, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, με τη συνοδεία 80 δημοσιογράφων από διάφορες χώρες.

Επί της υποδοχής του, στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν συνεχεία, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Στην επίσημη τελετή υποδοχής παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.

Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου: «Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στη Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στη Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - 'Αρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων - επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ”Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Το πρόγραμμα του Πάπα στην Ελλάδα

Το ταξίδι του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η παραμονή του στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, μετά το Σχίσμα του 1054. Τον Μάιο του 2001, ύστερα από πρόσκληση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, και στο πλαίσιο του προσκυνηματικού ταξιδιού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ήρθε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Εξάλλου, η επίσκεψή του συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.

Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη η ευχή που εξέφρασε για το ταξίδι του Ποντίφικα στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης: «Να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας. Θα υποδεχθούμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας».

Το πρόγραμμα του Αποστολικού ταξιδιού του Ποντίφικα

Σάββατο

  • 11:10 Άφιξη στην Αθήνα.
  • 11:10 Επίσημη υποδοχή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να υποδεχθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο με ειδική πτήση της Aegean.
  • Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου.
  • 12:00 Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • 12:15 Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο.
  • 12:30 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • 12:45 Συνάντηση με εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • 16:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • 16:30 Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • 17:15 Συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών.
  • 18:45 Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Κυριακή

  • 09:15 Αναχώρηση αεροπορικώς για Λέσβο.
  • 10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.
  • 10:45 Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
  • 12:15 Αναχώρηση για Αθήνα.
  • 13:10 Άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
  • 16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • 19:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Δευτέρα

  • 08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.
  • 09:45 Συνάντηση με τους νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Μαρούσι).
  • 11:15 Αποχαιρετιστήρια τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • 11:30 Αναχώρηση για Ρώμη.