ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση
Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση της ΕΛΣΤΑΤ
INTIME NEWS

Απογραφή 2021: Τι κληρώνεται για όσους αυτοαπογραφούν;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Με αφορμή την Απογραφή και έπειτα από πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ, περιλήφθηκε στο νομισματικό πρόγραμμα της Χώρας μας το αργυρό συλλεκτικό νόμισμα με θέμα «Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021».

Το αργυρό αυτό νόμισμα, αποτελεί μοναδικό στο είδος του καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί νόμισμα με θέμα την Απογραφή. Το συλλεκτικό νόμισμα φέρει στην μία όψη το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και στην άλλη το λογότυπο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, την ονομαστική του αξία, το εθνόσημο και περιμετρικά τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία» και «2021 Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών». Το νόμισμα είναι διαμέτρου 30 χιλ., βάρους 10 γρ., είναι κατασκευασμένο από άργυρο (Ag) 92,5% και ως προς την ποιότητα εκτύπωσής του σημειώνεται ότι είναι επιμελημένης κοπής (proof).

Σε ένδειξη εκτίμησης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, θα κληρωθούν πενήντα (50) συλλεκτικά νομίσματα της «Απογραφής ΠληθυσμούΚατοικιών» μεταξύ όσων απογραφούν ηλεκτρονικά. Αναλυτικά οι όροι της κλήρωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ: www.statistics.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας παραλάβει από τον Απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας του και χρησιμοποιώντας τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί, μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr, να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού του.

Όσοι δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν, τον Δεκέμβριο, από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Επισημαίνεται ότι μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 Απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Άφαντο το «χρυσό» δελτίο Τζόκερ – Σε απόγνωση ο υπερτυχερός

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Έπεσε στο κενό ενώ επιδιόρθωνε κεραία στην ταράτσα - Νεκρός 65χρονος

Κρούσματα σήμερα: 5.899 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 81 θάνατοι και 709 διασωληνωμένοι