ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το σπίτι που πούλησε ο Μητσοτάκης - Το παρασκήνιο του δύσκολου «αποχωρισμού»

Αυτό είναι το σπίτι που πούλησε ο Μητσοτάκης - Το παρασκήνιο του δύσκολου «αποχωρισμού»
Το σπίτι είχε κληροδοτηθεί εξ αδιαιρέτου στα 4 αδέλφια.
google

Το σπίτι είχε κληροδοτηθεί εξ αδιαιρέτου στα 4 αδέλφια, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί «σημείο συνάντησης» όλης της οικογένειας Μητσοτάκη - Στην οικία της οδού Χρυσηίδος πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον  τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο το βράδυ που ελήφθη η συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη και έφαγαν τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας.

Δύσκολη χαρακτηρίζουν – όσοι γνωρίζουν την οικογένεια Μητσοτάκη – την απόφαση να πουλήσουν την οικία τους στην Γλυφάδα στην οδό Χρυσηίδος (και νυν Παύλου Μπακογιάννη). Ένα σπίτι που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αδελφές του Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα έχουν αναμνήσεις οι οποίες είναι ταυτισμένες με τους γονείς τους Κωνσταντίνο και Μαρίκα.

Ακόμα πιο δύσκολη η απόφαση ήταν για την Ντόρα Μπακογιάννη αφού όπως ήταν γνωστό ζούσε σε αυτό το σπίτι έξι μήνες τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι το σπίτι είχε κληροδοτηθεί εξ αδιαιρέτου στα 4 αδέλφια, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί «σημείο συνάντησης» όλης της οικογένειας Μητσοτάκη.

Δείτε στην gallery το σπίτι:

Ένα σπίτι με μοναδική ιστορία

Η ιστορία του σπιτιού που πούλησε η οικογένεια Μητσοτάκη, ξεκινάει το 1900 και ιδιοκτήτης του ήταν ακόμα και ο μυθικός Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος το αγόρασε από την οικογένεια της Μαρίκας Γιαννούκου και το είχε σαν ησυχαστήριο μέχρι την εποχή που έφυγε για το Παρίσι μετά την ασθένειά του.

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη παντρεύτηκαν το 1953 στη Γλυφάδα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και αρχικά έμειναν στο σπίτι της οδού Χρυσηίδος. Εκεί έζησαν τις πάρα πολλές στιγμές της πολιτικής διαδρομής του πρώην Πρωθυπουργού.

Στο σπίτι αυτό τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Από εκεί κατάφερε να δραπετεύσει ο ίδιος, το 1968, για να διαφύγει στο Παρίσι, όταν ο γιος τους Κυριάκος και σημερινός Πρωθυπουργός ήταν μόλις 5 μηνών.

Οι πολιτικές αποφάσεις και οι μεγάλες προσωπικότητες

Η οικία της οικογένειας στη Γλυφάδα όμως δεν ήταν απλά ο τόπος διαμονής της οικογένειας Μητσοτάκης αλλά σε αυτό είχαν ληφθεί μεγάλες αποφάσεις που επηρέασαν την πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Επιπλέον στα δωμάτια του είχαν φιλοξενηθεί δεκάδες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο σπίτι της Χρυσηίδος πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο το βράδυ που ελήφθη η συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Ν.Δ. και του ενιαίου τότε Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη.

Στιγμές από τα γλέντια της εποχής.

Πρόκειται για την εποχή που συζητήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε τα περιβόητα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία λέγεται ότι κέρασε τα δύο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς.

Πώς έγιναν τελικά τα πράγματα;

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στο βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη «Συνταγές με…ιστορία», που κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία τέτοιες μέρες, με αφορμή τα 81α γενέθλιά της, η ίδια η κατέρριψε αυτόν τον μύθο γράφοντας: «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό».

Μάλιστα κάποια χρόνια αργότερα ο Χαρίλαος Φλωράκης όταν συνάντησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του είπε χαμογελώντας: «Τι θα γίνει; Δεν θα μας καλέσεις επιτέλους να φάμε εκείνα τα περίφημα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.