ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Πιθανότερο σενάριο η παράτασή τους για μια εβδομάδα – Το σκεπτικό των ειδικών

Άρση μέτρων: Πιθανότερο σενάριο η παράτασή τους για μια εβδομάδα – Το σκεπτικό των ειδικών
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με πιθανότερο σενάριο την παράταση για άλλη μια εβδομάδα των περισσότερων μέτρων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με πιθανότερο σενάριο την παράταση για άλλη μια εβδομάδα των περισσότερων μέτρων

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα από την προσεχή Δευτέρα ή αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτάσσει να υπάρξει παράταση για μια εβδομάδα είτε του συνόλου είτε μέρος των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τον αριθμό των θανάτων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει μια αποκλιμάκωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Μολονότι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η εικόνα για τους δείκτες αυτούς είναι αποτύπωμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί όταν τα κρούσματα ήταν της τάξης των 40.000-50.000, εντούτοις προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να κάνει μια νέα «έκρηξη» που τελικά θα οδηγήσει αργότερα σε νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας και γι’ αυτό στα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται να είναι αρκετοί αυτοί που εισηγούνται να υπάρξει μια παράταση των μέτρων για άλλη μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκε ο θάνατος 106 συνανθρώπων μας από κορονοϊό με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο να ανέρχεται σε 1.407.

Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο μια μικρή άρση μέτρων από την προσεχή Δευτέρα που θα αφορά είτε τη μουσική στην εστίαση είτε τον αριθμό των φιλάθλων στα γήπεδα είτε και των δύο μαζί. Τα υπόλοιπα μέτρα, όμως, που ανακοινώθηκαν πριν τις γιορτές και συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου (ωράριο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης, καθολική χρήση μάσκας παντού, τηλεργασία στο 50% κ.α.) φαίνεται ότι θα παραμείνουν μέχρι να μας αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος.

Σε αυτό το κλίμα εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, την Δευτέρα όταν ρωτήθηκε σχετικά αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν θα υπάρξει χαλάρωση ή όχι των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) συνεδριάζει η επιτροπή. Θα σταθμίσει και τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που έχουν οι αποφάσεις της. Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε μια παράταση μιας εβδομάδας ή χαλάρωση. Θα πούμε και εμείς τη γνώμη μας» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Οικόνομου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντάφης στο Newsbomb.gr: «Έρχεται ψύχος διαρκείας - Ισχυρότερο από την Μήδεια το νέο κύμα»

Survivor Spoiler: Βαριές κουβέντες από Μυριέλλα και Κατσαούνη – Απών ο Βαλάντης από το Συμβούλιο

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες