ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Οδεύουμε στα 15.000 κρούσματα – Θα δούμε και περισσότερους νεκρούς

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Οδεύουμε στα 15.000 κρούσματα – Θα δούμε και περισσότερους νεκρούς
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διαρκώς πτώση στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.
INTIME

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, καθώς διακρίνει σημάδια αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας της πανδημίας - Τι είπε για τους σκληρούς δείκτες - Η ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του ιού

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διαρκώς πτώση στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να επελαύνει και να προκαλεί προβλήματα, κυρίως στο σύστημα υγείας.

Η πίεση έχει αυξηθεί, όπως φυσικά και η ανησυχία, καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται καθημερινά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κρατά ακόμα κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την ύφεση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ημερήσια κρούσματα. Σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr, ανέφερε: «περισσότερα στοιχεία για την πορεία της Πανδημίας θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες ωστόσο τα μοντέλα μας δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ημερήσιος μέσος όρος θα είναι στις 15.000. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ημέρα που θα δούμε και 20.000».

Και πρόσθεσε: «οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί. Όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα. Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, κρύβει άσσο στο μανίκι και ίσως τον βγάλει το επόμενο διάστημα».

Τέλος σε σχέση με τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, ο κ. Τζανάκης ανάφερε ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι θάνατοι θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και δεν είναι απίθανο να καταγραφούν αριθμοί μεγαλύτεροι από όσους έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα ενώ οι διασωληνωμένοι θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα κοντά στους 700. Από το τέλος του Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσουν να βελτιώνονται και αυτοί οι δείκτες.

Η κατάσταση στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, είναι 20.507, εκ των οποίων 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.762.870 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 433 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.476 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (59,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (80,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.964 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 467 (ημερήσια μεταβολή -7,71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 512 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πάμε για ιστορικές χιονοπτώσεις - Πού και πότε θα το στρώσει στην Αττική

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Συγκλονίζει το κορίτσι - «Ό,τι γίνεται μεταξύ μας δεν θα το λες πουθενά»

Κρούσματα σήμερα: 20.507 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 108 θάνατοι και 679 διασωληνωμένοι