ΕΛΛΑΔΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους επιστήμονες - Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση της Όμικρον

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους επιστήμονες - Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση της Όμικρον
INTIME

Η αποκλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον αργεί και οι κύριοι Τζανάκης, Σαρηγιάννης και Καπραβέλος εξήγησαν στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN γιατί συμβαίνει αυτό.

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας ωστόσο συνεχίζουμε να βλέπουμε σταθερά υψηλά ημερήσια κρούσματα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN βρέθηκε ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής πνευμονολογίας, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αλλά και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Και οι τρεις επιστήμονες συμφώνησα πως θα χρειαστούν πολλές περισσότερες ημέρες από όσο πιστεύαμε για να δούμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ενώ προβληματισμό προκαλεί ο υψηλός αριθμός θανάτων.

«Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουνε κάτω από 10.000 κρούσματα Θα παίζουμε με 90 και 100 νεκρούς για αρκετό καιρό ακόμα. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα δούμε 40 νεκρούς ημερησίως. Δυστυχώς βλέπουμε ακόμη την επιρροή της Δέλτα αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε αρχικά ο κύριος Τζανάκης.

«Τα λύματα δείχνουν πανελλαδικά μια σταθεροποίηση με αυξητική τάση. Δεν υπάρχει αποφόρτιση από το ιικό φορτίο. Ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι στο 0,78. Υπάρχει επιβράδυνση στην τάση αποκλιμάκωσης. Το 24% των μη εμβολιασμένων με την τρίτη δόση ευθύνεται για την αργή αποκλιμάκωση. Λόγω των μη εμβολιασμένων με την τρίτη δόση υπάρχουν πάνω από 2.600 απώλειες. Θα πρέπει να γίνει γρήγορα η τρίτη δόση. Τα λύματα δείχνουν πως η Όμικρον έχε επικρατήσει με 95% - 98%», πρόσθεσε ο κύριος Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, σχολίασε: «Έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πάνω από 400 ασθενείς εισέρχονται στο νοσοκομείο μας μη εμβολιασμένοι, εκ των οποίων το 15% χάνει τη ζωή του. Η σφοδρότητα έχει μειωθεί στις ΜΕΘ, στο «Παπανικολάου». Όλα τα άλλα δέχονται μεγάλη πίεση. Οι εισαγωγές είναι σε υψηλό επίπεδο, κυρίως από Όμικρον. Οι εντατικές μας βιώνουν ακόμη την Δέλτα. Δεν πήραμε τα κατάλληλα μέτρα στις γιορτές και βλέπουμε πλέον τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει χειρότερη στρατηγική από το να υπολογίζουμε το τέλος. Ο ιός δεν θα τελειώσει εύκολα. Έχει τη δυνατότητα των παραλλαγών. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό. Πρέπει η επιστημονική κοινότητα να βρει άλλο εμβόλιο, πολυδύναμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία «Ελπίδα»... κατεβαίνει προς τα κάτω: Χιονίζει τώρα στην Κηφισιά

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη ο χιονιάς-Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Παγωμένη» Κυριακή με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Βιασμός ανήλικης: Αναφορές και για τρίτα πρόσωπα που καλούσε ο ιερέας - Έρχεται κι άλλη καταγγελία