ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δείτε live εικόνα πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δείτε live εικόνα πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφτασε στην Αττική, φέροντας πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στα νότια Προάστια.

Ισχυρή χιονόπτωση έχουμε από το πρωί της Κυριακής στα βόρεια προάστια της Αττικής, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα μέχρι στιγμής.

Ήδη σε αρκετούς δρόμους, μεταξύ των οποίων και η Αττική Οδός γίνονται ρίψεις αλατιού. Mε ενημέρωσή της, η Αττική Οδός γνωστοποίησε το πρωί της Κυριακής ότι γίνεται ρίψη άλατος από Ελευσίνα έως κόμβο Ασπροπύργου και από κόμβο Ασπροπύργου έως κόμβο Δημοκρατίας και Δυτική Περιφερειακή Όρους Αιγάλεω (ΔΠΛΑ).

Χαρακτηριστικό των φαινομένων είναι πως ακόμη και στο Πέραμα άρχισε νωρίς το πρωί της Κυριακής να χιονίσει:

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ, ενώ χιόνι έχει καλύψει και τα βουνά της Αττικής, Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες ώρες είναι... δυσοίωνες. Ο έμπειρος μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο Newsbomb.gr, επιμένει πως οι χιονοπτώσεις θα φτάνουν έως το κέντρο της Αθήνας. «Τη Δευτέρα θα το στρώσει και στο κέντρο της Αθήνας ενώ χιόνι θα πέσει και στα νότια προάστια. Το ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Ρωσία, θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο, καθώς θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και χιονόνερό τις πεδινές παράκτιες περιοχές και χιόνια τα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου, την Εύβοια, την Αττική, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες στο οδικό δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Αρνιακός.

Ο καιρός σήμερα

Την Κυριακή αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 300 μέτρα, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των νησιών του Αιγαίου, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Δείτε LIVE εικόνα πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα

Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Κρήτης και στα δυτικότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 200-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία -σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια- θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 6 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Περιφέρεια Αττικής: Ειδικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης για την κακοκαιρία

Στη σύσταση 5 Ειδικών Μονάδων Άμεσης Επέμβασης -Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύσταση πέντε Ειδικών Μονάδων Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων πραγματοποιείται, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη.

Η σχετική δράση, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμέτοχή του ΙΣΑ και του στελεχιακού δυναμικού του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), έχει ως στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε ασθενείς συμπολίτες μας κατά τη δύσκολη περίοδο εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία συγκρότησης των συγκεκριμένων μονάδων οι οποίες θα μετακινούνται με ειδικού τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα τα οποία θα έχουν στελεχωθεί με Ιατρούς, Ψυχολόγους, νοσηλευτές και στελέχη ειδικά εκπαιδευμένα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, το τηλεφωνικό κέντρο 1110, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Περιφέρεια και τον ΙΣΑ για την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων της πανδημίας, θα αξιοποιηθεί από αύριο Κυριακή 23 Ιανουαρίου και για την καταγραφή αιτημάτων παροχής βοήθειας ασθενών που έχουν εγκλωβιστεί.

Επιχειρησιακή άσκηση των μονάδων

Αύριο στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή άσκηση των πέντε ειδικών μονάδων στο parking του τελεφερίκ στην Πάρνηθα. Κατά τη διάρκεια της σχετικής άσκησης θα δοθούν από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη οι βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για την αποστολή και τον τρόπο επέμβασής τους.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε: «Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Με τη συγκρότηση των μονάδων άμεσης επέμβασης συμβάλλουμε έμπρακτα στην προσπάθεια προστασίας της υγείας και της ασφάλειας συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται από αύριο στον τετραψήφιο αριθμό 1110 προκειμένου να καταθέτουν τα αιτήματά τους, τα οποία θα προτεραιοποιούνται και θα ικανοποιούνται το ταχύτερο δυνατό. Ευχαριστώ θερμά τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΠΙΧ, όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας και του ΙΣΑ που συνέβαλλαν προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκρότηση αυτών των μάχιμων μονάδων άμεσης επέμβασης. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ουσιαστικό έργο παραμένουμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία και την ζωή των συμπολιτών μας».

Υπουργείο Εργασίας: Οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνήσουν για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν, ώστε, με βάση την εργατική νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους διανομείς, οι εργοδότες οφείλουν, εάν δεν το έχουν κάνει, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.). Προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες, που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες».

«Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ανακοίνωσή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλείνουν τα σχολεία στην Αττική

Η κακοκαιρία «Ελπίς» «χτυπά» και την Αττική - Δείτε live εικόνα πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα

Βιασμός ανήλικης: Αναφορές και για τρίτα πρόσωπα που καλούσε ο ιερέας - Έρχεται κι άλλη καταγγελία

Survivor: Σάρωσαν οι Διάσημοι, με... όπλο τον καινούργιο «Σοϊλέδη» που «έσβησε» τους Μαχητές

Κορονοϊός: Τι αλλάζει σε self-tests και πιστοποιητικά εμβολιασμού από 1η Φεβρουαρίου