ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο της εφορίας ο Αλέξης Βλαβιανός και ο Γιάννης Μωράκης

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι Αλέξης Βλαβιανός και Γιάννης Μωράκης
Οι έλεγχοι των Αρχών

Οι προσωπικές υποθέσεις και οι ελεγχόμενες εταιρείες

Στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τοπικών εφοριών, αλλά και του ΣΔΟΕ φέρονται να βρίσκονται την παρούσα περίοδο οι επιχειρηματίες Αλέξης Βλαβιανός και Γιάννης Μωράκης, αλλά και συνεργάτες τους Έλληνες και αλλοδαποί, καθώς από επιτόπιους ελέγχους και πληροφοριακά δελτία φέρεται να έχει διαπιστωθεί μεγάλη φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις ιδιοκτησίας τους, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Βλαβιανός και Μωράκης είναι ιδιοκτήτες και μέτοχοι σε εστιατόρια, clubs, κέντρα διασκέδασης, τουριστικές υποδομές, ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής, ενώ μόλις προ μηνών η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τους ανέθεσε τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού με σκανδαλώδεις όρους που ήδη μέσω επερωτήσεων της αντιπολίτευσης έχουν φθάσει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η έρευνα των φορολογικών Αρχών φέρεται να έχει οδηγήσει και σε μη δηλωθείσες συμμετοχές των Αλέξη Βλαβιανού και Γιάννη Μωράκη, τόσο σε κλάδους μη συναφείς με τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, όσο και σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδος και Κύπρου.

Εταιρικός λαβύρινθος

Η χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων των δύο επιχειρηματιών είναι σημαντική προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο δαιδαλώδες είναι το δίκτυο εταιρειών που έχουν συστήσει και πόσο απαιτητικό είναι το έργο των φορολογικών Αρχών να ξετυλίξουν το «κουβάρι».

Ο Γιάννης Μωράκης, επικεφαλής της JKM GROUP εμφανίζεται σήμερα να είναι είτε ιδιοκτήτης, είτε μέτοχος, είτε διαχειριστής σε δεκάδες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι:

1

EVENTIQUE LTD (Κύπρος).

2

APELIVA LTD (Κύπρος).

3

JΚΜ GROUΡ ΕΚΜΕΤΑΛΛEΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ.

4

ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

5

AGLIO E OLIO ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

6

VIVAT ΜΥΚΟΝΟS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

7

ΜΟΣΤΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .

8

UPGRAND REAL ΕSΤΑΤΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ IKE.

9

CΗΑRΙΟΤ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

10

B KANAKH EE.

11

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΡΑΧΩΒΑ JΚΜ GROUΡ ΕΚΜΕΤΑΛΛEΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ.

12

JPD ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΠΕ.

13

PASTIES ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

14

ΤΖΙ ΓΙΩΤΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.

15

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

16

CΟΝSOLATO ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

17

SORTHIE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΕ.

18

ΑΤΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

19

UPPER CLASS ENTERTAINMENT ΕΚΜΕΤΑΛΛΈΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΕΠΕ.

20

ΚΥΜΑ ΠΑΤΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

21

ΠΑΤΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .

22

MYKONOS ENTERTAINMENT ΙΚΕ.

23

TOLL CAFE I ΜΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

24

ΒΟGΑRΤ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .

25

ΙΝΣΤΑΦΟΥΝΤ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

26

Δ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

27

MERE ENTERTAINMENT ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

28

ΚΑΦΕ ΑΜΕΡΙΚΕΝ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

29

HOTEL ENTERTAINMENT ΙΚΕ.

30

SMASH BURGER ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

31

CABARET ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

32

ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

33

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

34

MAZE ALL ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΙΚΕ.

35

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ

Ο επιχειρηματίας Αλέξης Βλαβιανός, της VLAVIANOS GROUP εμφανίζεται και αυτός από την πλευρά του να είναι είτε ιδιοκτήτης, είτε μέτοχος, είτε διαχειριστής, είτε μέλος ΔΣ σε αρκετές επιχειρήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι:

1

VLAVIANOS GROUP.

2

VALEMA IKE.

3

ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΒΑΛΕΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ IKE.

4

XAVAL ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

5

ΑΜΟΡΓΟΣ ΙΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.

6

ΘΑΛΠΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

7

EVENT MANAGEMENT GROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ IKE.

8

ΒΑΡΚΙΖΑ EVENTS ΑΕ.

9

ΑΛΕΞΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ.

10

ΣΗΓΚΕΙΤ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Ωστόσο, ο Γιάννης Μωράκης έχει κατά καιρούς συστήσει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, στις οποίες βασικός μέτοχος εμφανίζονται οι κυπριακές τους εταιρείες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εταιρειών ELITE F&B LTD και SUPREME EUROPE LTD που συνέστησε στην Βρετανία και στις οποίες δηλώνει ως χώρα διαμονής του την Κύπρο!

Οι έλεγχοι των Αρχών

Τόσο ο Γιάννης Μωράκης, όσο και ο Αλέξης Βλαβιανός φέρονται να ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές αυτήν την περίοδο, τόσο ως φυσικά πρόσωπα, όσο και για επιμέρους επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Και οι δεύτεροι αυτοί έλεγχοι, των επιχειρηματικών τους συμμετοχών, έχουν θέσει στο στόχαστρο των Αρχών, πέραν από τους ίδιους και συνεργάτες τους Έλληνες και αλλοδαπούς.

Από την υπό εξέλιξη έρευνα του Newsbomb.gr προκύπτει πως ο Γιάννης Μωράκης έχει ελεγχθεί πρόσφατα δύο φορές από τις φορολογικές Αρχές, τη μια φορά στη βάση μη στοχευμένου ελέγχου και τη δεύτερη φορά στη βάση συγκεκριμένου πληροφοριακού δελτίου. Ο δεύτερος αυτός έλεγχος που διενεργείται, εδώ και αρκετό διάστημα, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά και ο Αλέξης Βλαβιανός έχει ως φυσικό πρόσωπο βρεθεί στο επίκεντρο ελέγχου της ΔΟΥ Γλυφάδας, με την εντολή ελέγχου στην δική του περίπτωση να αφορά σε παραγραφόμενες υποθέσεις για απόδοση ΦΠΑ, εισφορών, τελών και έκδοση φορολογικών στοιχείων. Και σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Όσον αφορά στους φορολογικούς ελέγχους των εταιρειών συμφερόντων Μωράκη και Βλαβιανού η δημοσιογραφική έρευνα βρέθηκε μπροστά σε τεράστιο όγκο πληροφοριών. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη η επεξεργασία όλων των στοιχείων και δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, θα περιοριστούμε στην αναφορά συγκεκριμένων υποθέσεων που όμως αποτυπώνουν την επιλογή των δύο επιχειρηματιών να έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με την εφορία.

Μια χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή της AGLIO E OLIO ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συμφερόντων Μωράκη. Στην εταιρεία ανήκει το γνωστό εστιατόριο Aglio E Olio που λειτουργεί στη χώρα της Μυκόνου. Η ΙΚΕ έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον επτά φορές για φοροδιαφυγή, τρεις από τη ΔΟΥ Σύρου και τέσσερις από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής της ΑΑΔΕ. Οι πέντε μάλιστα εκ των ελέγχων αυτών οριστικοποιήθηκαν προ μηνών και κατά πληροφορίες έπεσαν βαριές καμπάνες.

Μια ενδεικτική ακόμη υπόθεση αφορά στην εταιρεία JPD ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΠΕ συμφερόντων Μωράκη. Στην εταιρεία ανήκει το γνωστό εστιατόριο Cash Restaurant Bar και στο παρελθόν τα εστιατόρια ΟΟΖΟRΑ και Omu Kitchen Cocktails. Η εταιρεία έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια 13 φορές για φοροδιαφυγή, εκ των οποίων οι εννέα από το ΣΔΟΕ και οι τέσσερις από τη ΔΟΥ Κηφισίας. Οι έλεγχοι έβγαλαν «λαβράκια» και φέρεται να βεβαιώθηκε αθροιστικά μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή που μάλιστα εκτεινόταν σε βάθος χρόνου.

Παρόμοια εικόνα εντοπίζεται και σε εταιρείες συμφερόντων του Αλέξη Βλαβιανού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της VALEMA IKE, της εταιρείας στην οποία ανήκει το γνωστό εστιατόριο Bella Vespa στη Γλυφάδα. Η εταιρεία έχει την τελευταία διετία ελεγχθεί επανειλημμένα από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή. Προ μηνών οριστικοποιήθηκε μια εκ των υποθέσεων που είχε ανοίξει, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και δεύτερος έλεγχος. Και εδώ έχει εντοπισθεί φοροδιαφυγή.

Τέλος, η περίπτωση του Αλέξη Βλαβιανού έχει πρόσθετο ενδιαφέρον για τις Αρχές, λόγω της διοικητική του συμμετοχής στην εταιρεία ΘΑΛΠΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, στην οποία ανήκει η εταιρεία ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΠΕ. Από την έρευνα προέκυψε πως οι σχετικές του δραστηριότητες δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, καθώς μετέχει στο ΔΣ της ΘΑΛΠΗ ήδη από το 2016!

Καθώς η έρευνα των ελεγκτικών Αρχών στις δραστηριότητες των Αλέξη Βλαβιανού και Γιάννη Μωράκη διαρκώς βαθαίνει, το Newsbomb.gr θα επανέλθει με νέες αποκαλύψεις για μη σύννομες συμπεριφορές των δύο επιχειρηματιών. Και η συνέχεια της έρευνας μας θα εστιάσει στις τουριστικές τους δραστηριότητες – σε βουνό και θάλασσα-, αλλά και στις εκτός Ελλάδος εταιρείες τους, αλλά και στην πορεία συνεργατών τους Ελλήνων και ξένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα παγώσει όλη η Αθήνα – Έρχεται 24ωρη χιονόπτωση

Survivor Spoiler: «Η Μυριέλλα μας έχει τρελάνει», «η Ασημίνα να ηρεμήσει» και μια ποινή που έρχεται

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού περιμένουμε το περισσότερο χιόνι στην Αττική – Πόσο θα ρίξει στο Σύνταγμα