ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έκλεισαν Εθνική Οδός, Αττική και Κατεχάκη - Προβλήματα σε ΗΣΑΠ, Μετρό, Αεροδρόμιο

κακοκαιρία ελπίδα αθήνα
Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα
INTIME/ΚΑΡΚΑΣΛΗ ΛΙΖΑ

Μετ' εμποδίων γίνονται οι μετακινήσεις στην Αθήνα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Σφοδρή είναι επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ μεγάλα είναι τα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταγράφονται στους δρόμους της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην πραγματοποίηση των δρομολογίων των μέσω μαζικής μεταφοράς, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στις πτήσεις.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έκλεισε η Κατεχάκη λόγω χιονιού - Χάος και στη Μεσογείων

Λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι έκλεισε και η λεωφόρος Κατεχάκη, με το χιόνι να εμποδίζει κάθε κίνηση των οχημάτων, ενώ προς τον Καρέα απαιτείται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ανάλογη εικόνα και στη λεωφόρο Μεσογείων, με τους οδηγούς να είναι ακινητοποιημένοι για τουλάχιστον μία ώρα από την Αγία Παρασκευή μέχρι τους Αμπελόκηπους.

Οι εικόνες με το κέντρο της Αθήνας χιονισμένο είναι πραγματικά μοναδικές. Δείτε βίντεο από την Πανόρμου:

Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Κατεχάκη, Λ. Κύμης, Λ. Αμαλίας αλλά και προς Πεντέλη παρέμειναν ανοικτές τις πρώτες ώρες της επέλασης του χιονιά, ωστόσο, φαίνεται πως τα έντονα φαινόμενα θα ταλαιπωρήσουν και όσους κινούνται εντός της πρωτεύουσας.

Όπως τόνισε από το κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ο Κίμων Λογοθέτης, οχήματα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ακινητοποιούνται και δυσκολεύουν τη διέλευση των εκχιονιστικών. «Δεν νοείται όχημα χωρίς αλυσίδες αυτήν τη στιγμή στην Αττική», είπε ο κ. Λογοθέτης.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, όπου επικρατεί έντονη χιονόπτωση, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πριν από λίγο ήρθε στους κατοικους μήνυμα μέσω του 112 που προειδοποιεί για πολύ έντονες χιονοπτώσεις από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Στην Εθνική Οδό η απαγόρευση επεκτάθηκε και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Κλειστή η εθνική οδός μέχρι τα διόδια της Τραγάνας

Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Εύβοιας η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η κυκλοφορία εσωτερικά στο νομό είναι περιορισμένη και οι εκκλήσεις που γίνονται από τους δημάρχους και την περιφέρεια είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες λόγω του ύψους του χιονιού που ιδιαίτερα στα όλα τα σημεία ξεπερνά 80cm.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Ελ.Βενιζέλου στην Ηλιούπολη

Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ελ.Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Μεγάλη ταλαιπωρία στην Αττική Οδό - Κάνουν όπισθεν για να απεγκλωβιστούν

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για τους οδηγούς που βρέθηκαν στην Αττική Οδό την ώρα που εντάθηκε το χτύπημα της κακοκαιρίας Ελπίδα στην Αθήνα καθώς από τις 10 το πρωί ακινητοποιήθηκαν με τα οχήματά τους στο ρεύμα προς Ελευσίνα μετά το ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Η τροχαία της Αττικής Οδού με την οποία επικοινώνησε το Newsbomb.gr απέδωσε την κατάσταση αυτή αφενός στο γεγονός της έντονης χιονόπτωσης και αφετέρου στο γεγονός ότι ορισμένοι οδηγοί δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κατάσταση, πάντως, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στους οδηγούς ορισμένοι εκ των οποίων κατέφυγαν στη λύση της... όπισθεν και της ανόδου στο πεζοδρόμιο προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Η εικόνα στην Αττική Οδό όπως την κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του Newsbomb.gr με πολύ μεγάλη δυσκολία πέρασε κάποια στιγμή και ένα ασθενοφόρο με τους οδηγούς να ανησυχούν καθώς το χιόνι καλύπτει τα οχήματά τους.

Νωρίτερα στην Αττική Οδό είχαν σημειωθεί και ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπά την Αττική.

Πολλά αυτοκίνητα βγήκαν από την πορεία τους και πολλοί οδηγοί περίμεναν αρκετή ώρα για βοήθεια, εν μέσω της σφοδρής χιονόπτωσης. Οι Αρχές συνιστούν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Που είναι κλειστή η κυκλοφορία

Με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της λεωφόρου Φυλής και της Τατοϊου:

  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας "Το νέο φαράγγι" έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοϊου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού "Αγιος Μερκούριος" έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Από νωρίτερα έχει ανακοινωθεί διακοπή κυκλοφορίας

  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητηρία Παπάγου προς τον Υμηττό
  • στην λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα από Νέα Μάκρη προς Πεντέλη
  • στην ανώνυμη οδό Καισαριανή και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Καλοπούλας προς τον Υμηττό
  • στη Λεωφόρο Πάρνηθας στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω.
  • επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Τροχαία έχει ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για τα βαρέα οχήματα τόσο στο ρεύμα προς Λαμία όσο και στο ρεύμα προς Αθήνα η οποία πλέον έχει επεκταθεί μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Παράλληλα με έκτακτη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό από και προς το αεροδρόμιο

H ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας στην Αττική.

Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Η κακοκαιρία επηρεάζει και τα υπόλοιπα μέσα μαζική μεταφοράς.

Το Τραμ προσωρινά τερματίζει στη στάση Λ. Βουλιαγμένης, λόγω έντονης ολισθηρότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου εξακολουθούν έως τώρα να εκτελούνται κανονικά.

Αναφορικά με τον Προαστιακό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινωσε ότι αναστέλλονται για σήμερα τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Κάντζα.

Την ίδια ώρα, με προβλήματα, τροποποιήσεις δρομολογίων και μερική λειτουργία σε ορισμένες γραμμές γίνεται και η κίνηση λεωφορείων και τρόλει, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Αναλυτικά, βάσει της ενημέρωσης ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει στις τροποποιήσεις των παρακάτω δρομολογίων:

  • Τρόλεϊ 5: Από Τζιτζιφιές έως Πατήσια
  • Τρόλεϊ 15: Έως Πανελλήνιο
  • 310: Από Αγ. Κωνσταντίνο έως Πλ. Βουτζά
  • 460, 461: Έως Πλ. Αγ. Τριάδας
  • 503, 537: Έως Πλ. Βαρυμπόμπης
  • 535Α: Εκτελείται ως 535
  • 535: Έως Λεωφ. Πιπερόπουλου
  • 727: Εκτός Αγ. Παρασκευής
  • 728: Έως Μεσονύχι, εκτός Αγ. Διονυσίου
  • 752: Έως στάση Στροφή, εκτός Αγ. Διονυσίου

Προβλήματα και στον Ηλεκτρικό - Δρομολόγια από Πειραιά έως Ειρήνη

Προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει δημιουργήσει η έντονη χιονόπτωση που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας στην Αττική. Από την κακοκαιρία «Ελπίδα» επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός).

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» - Καθυστερήσεις πτήσεων

Η πυκνή χιονόπτωση στην Αττική το πρωί της Δευτέρας προκάλεσε προβλήματα και στις πτήσεις, με πολλά δρομολόγια να καθυστερούν εξαιτίας του χιονιού που είχε καλύψει τον διάδρομο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Αεροδρομίου, οι πτήσεις γίνονται κανονικά, ωστόσο λόγω της έντονης χιονόπτωσης πιθανόν να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του αεροδρομίου, ήδη γίνονται εργασίες εκχιονισμού στις πίστες και αποπαγοποιήσεις στα αεροσκάφη.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο αναφέρει «δυσμενή καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένου χιονόπτωσης και παγετού, θα επικρατήσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Συνιστάται οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιωνουν την κατάσταση της πτήσης με την αεροπορική εταιρεία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Κλειστή η εθνική οδός μέχρι τα διόδια της Τραγάνας

Καιρός - Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Θα χιονίζει συνεχόμενα μέχρι και αύριο το πρωί

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112 για την Αττική