ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μείναμε 16 ώρες στο Μαρούσι χωρίς ρεύμα» - Νέες καταγγελίες από πολίτες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μείναμε 16 ώρες στο Μαρούσι χωρίς ρεύμα» - Νέες καταγγελίες από πολίτες
Αγανάκτηση των πολιτών για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος
Intime.gr

Η ηλεκτροδότηση σταδιακά αποκαθίσταται σε όλη την Αττική, ωστόσο η αγανάκτηση των πολιτών για τον ενεργειακό Γολγοθά συνεχίζεται.

Η κακοκαιρία Ελπίδα έφερε πολλά προβλήματα στην Αττική και μάλιστα στους κεντρικότερους δήμους, καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση για ώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μαρούσι. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την κυρία Γιώτα, η οποία μένει σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα. Όπως μας είπε, αναγκάστηκε να μείνει για 16 ώρες χωρίς ρεύμα, το οποίο λίγο μετά τις 11:45 της Τρίτης έκανε την... επανεμφάνισή του!

«Μένω στον ακριβότερο δήμο της Αττικής. Είναι δυνατόν να είμαστε για 16 ώρες χωρίς ρεύμα; Παγώσαμε, μην σχολιάσω το ψυχολογικό κομμάτι, όπου κανείς δεν μας ενημέρωσε και κυριολεκτικά ήμασταν στο σκοτάδι. Η ΔΕΔΔΗΕ δεν απάντησε σε καμία από τις κλήσεις μου. Μένω σε ένα συγκρότημα κατοικιών με 85 ακόμα διαμερίσματα. Εμείς δεν είχαμε κάποιον ηλικιωμένο ευτυχώς που να είχε προβλήματα υγείας. Υπάρχουν όμως σε άλλα διαμερίσματα. Δεν μπορούσαμε να ζεσταθούμε και έξω είχε -2 βαθμούς», ανέφερε η κυρία Γιώτα στο Newsbomb.gr.

Νωρίτερα, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με συμπολίτες μας που βρίσκονταν χωρίς ηλεκτροδότηση με τις θερμοκρασίες να είναι κάτω από το μηδέν, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ ήταν... άφαντα!

«Εγώ είμαι από τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας χωρίς ρευμά. Μένω στο Νέο Ηράκλειο και δεν έχει έρθει ένας άνθρωπος να μας ενημερώσει. Είναι πραγματικά ντροπή αυτό που συμβαίνει. Στον σταθμό του ηλεκτρικού στο Νέο Ηράκλειο, έχουν πέσει δέντρα και δεν έχει εμφανιστεί ένα συνεργείο να τα καθαρίσει. Ολόκληρο τετράγωνο έχει βυθιστεί στο σκοτάδι από χθες. Κρυώνουμε. Δεν έχουμε ενημέρωση ακόμα», ανέφερε η κυρία Σοφία, κάτοικος Νέου Ηρακλείου στο Newsbomb.gr.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Σπάτα, όπως αποκάλυψε ο κύριος Σωτήρης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του: «Εμείς είμαστε χωρίς ρεύμα από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Καλέσαμε στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν απαντούσε, ήταν νεκρό, προφανώς έπαιρναν πολλοί. Δεν έχουμε θέρμανση και νερό. Κρυώνουμε, περιμένουμε να έρθει το ρεύμα να ζεσταθούμε».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Χαλάνδρι, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα... αγνοείται από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Χρυσόστομο, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, το τηλέφωνο της ΔΕΔΔΗΕ είναι νεκρό: «Είμαστε 30 μέτρα από την Κηφισίας, απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κρυώνουμε. Χρειάζομαι ρεύμα, έχω περάσει εγκεφαλικό. Τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την ΔΕΔΔΗΕ, ήταν πως θα έρθει στις 11.30 το βράδυ για να αποκαταστήσει τη βλάβη, αλλά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Δυστυχώς, ίδια είνα και η περίπτωση της κυρίας Ελένης στην Μεταμόρφωση, όπου εκείνη και ο σύζυγός της, Νίκος, παραμένουν εγκλωβισμένοι με 40 πόντους χιόνι και χωρίς ρεύμα από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας: «Δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Είμαστε από τις 9 το βράδυ έτσι. Χωρίς ρεύμα, χωρίς τίποτα. Τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την ΔΕΔΔΗΕ, ήταν στις 4 τα ξημερώματα και μας είπαν πως δεν γνωρίζουν πότε θα έρθει το ρεύμα. Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε κινητά τηλέφωνα. Θα πρέπει να βγω έξω, να περπατήσω με 40 πόντους χιόνι και να βρω να φορτίσω το κινητό μου, γιατί δεν θα έχουμε επικοινωνία και με τον έξω κόσμο. Είναι τραγική η κατάσταση».

Πάνω από 25 περιοχές της Αττικής χωρίς ρεύμα

Πολλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία «Ελπίδα» σε όλη την Αττική, όπου αυτή την ώρα, περισσότερες από 25 περιοχές δεν έχουν ρεύμα!

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται, σήμερα, Τρίτη, με προβλήματα, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η πρόσβαση οδικώς στα σημεία των βλαβών. Το βράδυ της Κυριακής στην Αττική υπήρχαν ζημιές σε 53 γραμμές, κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία του Διαχειριστή αποκατέστησαν τις βλάβες σε 4 γραμμές και σε σημαντικά τμήματα άλλων 12. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στα Μεσόγεια και σε ορισμένους Δήμους των νοτίων προαστίων.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Έχουμε πάνω από 5.000 βλάβες σε όλη την Αττική, σε αρκετές γραμμές ηλεκτροδότησης. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και οι ελάχιστοι τεχνικοί που είμαστε, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες», δήλωσε ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ στην ΕΡΤ.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα σημεία πρόσβασης. Δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και δεν μπορούμε να φτάσουμε εγκαίρως στα σημεία. Χρειαζόμαστε πάνω από τρεις και τέσσερις ώρες για να προσεγγίσουμε σημεία που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν μία ώρα. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το να μην έχει ρεύμα ο κόσμος και να παγώνει», ανέφερε στην ΕΡΤ. Οπως είπε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, όλοι οι τεχνικοί είναι στο δρόμο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μανιάτη: «είναι πάνω από 20 – 25 περιοχές οι περιοχές με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική: Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παιανία, Ντράφι, Πικέρμι, Ανθούσα, Διόνυσο, Εκάλη είναι ορισμένες από αυτές που από χθες το απόγευμα, εν μέσω της κακοκαιρίας Ελπίς που έμειναν χωρίς ρεύμα και κατ΄επέκταση και θέρμανση».

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπό αντίξοες συνθήκες ο κ. Μανιάτης είπε ότι «δεν είναι σε ένα σημείο τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, όπως ήταν στη Μήδεια όπου είχαν πέσει δέντρα, αλλά σε πολλά».

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα σε σχέση με πέρυσι γιατί η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν σε όλη την Αττική. «Προσπαθώντας χθες να πάμε στην Κατεχάκη, δεν ήταν εύκολη η πρόσβασή μας γιατί ήταν κλειστός ο δρόμος παρότι είχαμε αλυσίδες στα οχήματά μας. Σήμερα τα προβλήματα είναι σε όλο το νομό της Αττικής» είπε και πρόσθεσε, «υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης στις περιοχές και αναγκάζονταν συνάδελφοι να πάνε σε περιοχές με τα πόδια».

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν συμβεί ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους δήμους που πρέπει να καθαρίζουν τους δρόμους ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, που να απαντά, για να ξέρουμε ακριβώς που υπάρχει πρόβλημα.

«Πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Και εμείς στα σπίτια μας δεν έχουμε ρεύμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τις ζημίες γιατί ξέρουμε τι σημαίνει να παγώνεις και να μην έχεις ρεύμα», συμπλήρωσε.

Με αφορμή τα προβλήματα στην αποκατάσταση των ηλεκτροδοτήσεων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι «έχουμε ξεχάσει να κάνουμε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού. Με μέσο όρο ηλικίας 55 χρόνων πείτε τι θα γίνει στο μέλλον; Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και πρέπει να υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ο κάθε πολίτης έχει ανάγκη την στήριξη. Προτεραιότητα είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας για να έχει ο πολίτης ρεύμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού μιλούν στο Newsbomb.gr: Μας άφησαν 20 ώρες αβοήθητους

Συγκλονιστική μαρτυρία για την Αττική Οδό: Εγώ κινητοποίησα τον στρατό μετά από 12 ώρες

Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο