ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Θα αργήσουν πολύ να «ελευθερωθούν» οι γειτονιές – Τα λάθη που έγιναν

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Θα αργήσουν πολύ να «ελευθερωθούν» οι γειτονιές – Τα λάθη που έγιναν
Η Ελπίδα έφυγε...τα προβλήματα παραμένουν

Για «λάθη» στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Αττική Οδό, αλλά και «παταγώδη αποτυχία» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για άλλες οδικές αρτηρίες οι οποίος επίσης αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα, έκανε λόγο στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Για την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας αλλά και για τα λάθη που έγιναν μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα αργήσουν πολύ ακόμα να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους στις γειτονιές που έχουν πέσει μεγάλες ποσότητες χιονιού γιατί δεν έχει υπάρξει καμία πρόληψη ούτε βλέπω καμμιά κινητικότητα ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι. Πλέον η ευθύνη πέφτει στους δήμους και στις Περιφέρειες ανάλογα με του που ανήκει ο κάθε δρόμος.

Όσον αφορά την διαχείριση της κακοκαιρίας η Αττικής Οδός έχει ευθύνη για ότι συνέβη εκεί, η Περιφέρεια για τις Λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη και οι Δήμοι τα δικά τους».

Και πρόσθεσε: «Η κακοκαιρία είναι μια έκφραση της κλιματικής κρίσης αλλά δεν είναι από τον πυρήνα τον πολύ στενό της. Ήταν κάτι που έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιχειρησιακή διαχείριση. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που δεν λειτούργησε.

Όσοι συνθέτουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρέπει να είναι έμπειροι και όχι αφελείς και να μη θεωρούν ότι μέσα από ασκήσεις επίδειξης θα λύσουν τα προβλήματα.

Αντί η Αττική Οδός να είναι μια έξοδος διαφυγής, οδηγηθήκαμε στο να είναι μια οδός εγκλωβισμού. Σε αυτό συνέβαλαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη».

Χάος στα στενά της Αττικής με δρόμους παγοδρόμια

Οι χιονοπτώσεις μπορεί να σταμάτησαν, οι κεντρικές αρτηρίες να «απελευθερώθηκαν» αλλά τα απομεινάρια της Ελπίδας παραμένουν στην πρωτεύουσα που προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα.
Σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι παραμένουν περικυκλωμένοι από χιόνια και οι μετακινήσεις είναι άκρως επικίνδυνες. Γεγονός είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει εδώ και πολλές ώρες ο αποχιονισμός γίνεται με ρυθμούς χελώνας κάτι που εγείρει ερωτήματα για τις υπηρεσίες περιφέρειας και Δήμων που έχουν την ευθύνη.


Εκτός και αν η αργία στην Αττική περιλαμβάνει και όσους έχουν επιφορτιστεί τους καθαρισμούς δρόμων και πεζοδρομίων. Γεγονός είναι πάντως ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα που κάνουν ντην εμφάνισή τους στις αποκλεισμένες περιοχές είναι ελάχιστα ή δεν επαρκούν για να ανοίξουν οι δρόμοι σε συνοικίες της Αττικής.


Οι περισσότεροι δήμοι κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης τους, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και ειδικά στις περιοχές όπου η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθάει, όπως στους δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης, στην Πεντέλη, στην Κηφισιά κα. Έτσι, ο εκχιονισμός των στενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και η διέλευση των μηχανημάτων σε δυσπρόσιτα σημεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Αλλά και σε άλλες περιοχές, οι οποίες είναι οδικά πιο βατές, ο όγκος του χιονιού που έπεσε ήταν μεγάλος και καθιστά επίσης δύσκολο τον εκχιονισμό, όπως στους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αχαρνών, στη Φυλή, στην Πετρούπολη, αλλά και εκτός λεκανοπεδίου, όπως στον Δήμο Μαραθώνα.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Newsbomb.gr από την Κηφισιά, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, την Πεύκη, το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, είναι δεκάδες, με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση στους υπευθύνους, καθώς σε πολλά σπίτια υπάρχουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει και ο παγετός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες. Ειδικά ως προς τον παγετό, οι δήμοι κάνουν από το πρωί εκκλήσεις προς τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προς αποφυγή ατυχημάτων. Και αν αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι κληθούν να μεταβούν στις εργασίες τους το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Στο μεταξύ η μάχη της Αττικής Οδόύ συνεχίζεται.


Με φτυάρια, τζιπ 4χ4 της Πολιτικής Προστασίας και ΕΜΑΚ , ρυμουλκά, αλλά και σπρώχνοντας συνεχίζεται από κρατικά συνεργεία, καθώς και τους ίδιους τους οδηγούς η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς περίπου 500 οχημάτων από την έξοδο 15 της Αττικής Οδού, με κατεύθυνση τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Τα όσα τραγικά έζησε κατά την διάρκεια του εγκλωβισμού του στην Αττική Οδό περιέγραψε στον Λευτέρη Παρτσάλη ένας οδηγός ΤΑΧΙ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πατούλης στο Newsbomb.gr: Ελλιπής ο συντονισμός - Δεν ευθυνόμαστε που δεν έκλεισε το δημόσιο