ΕΛΛΑΔΑ

Με δρόμους «παγοδρόμια» η επιστροφή στην κανονικότητα – Κίνδυνος θάνατος οι παγωμένοι δρόμοι

κακοκαιρία ελπίδα
Υπό πολύ δύσκολες έως και επικίνδυνες συνθήκες η επιστροφή στην εργασία των πολιτών στην Αττική αλλά και την Κρήτη
INTIME

Υπό πολύ δύσκολες έως και επικίνδυνες συνθήκες η επιστροφή στην εργασία των πολιτών στην Αττική αλλά και την Κρήτη

Μετ’ εμποδίων γίνεται από το πρωί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα καθώς αρκετοί δρόμοι παραμένουν παγωμένοι αποτελώντας κίνδυνο για πεζούς αλλά και αυτοκίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ σε έκκλησή του ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία Ελπίδα να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις «λόγω του αυξημένου παγετού που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής αλλά και άλλων νομών της χώρας, συνεπεία των σφοδρών χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας Ελπίδα».

«Λόγω του έντονου παγετού ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές αλλά και νυκτερινές ώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος πτώσεων και πρόκλησης καταγμάτων, που ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαρά» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΕΚΑΒ.

Το MEGA βρέθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε απόσταση ούτε 100 μέτρα από την Πανόρμου, στο κέντρο της Αθήνας με αυτοκίνητα εγκλωβισμένα από το χιόνι και δρόμους να μην έχουν καθαριστεί.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπου ναι μεν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν καθαριστεί, ωστόσο στα στενά το πρόβλημα παραμένει.

Σχολεία – Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Εύβοια.

Τις ίδιες ημέρες, θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, καταστήματα

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεεργασία στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι δυνατόν, ενώ στο Δημόσιο θα υπάρξει τηλεεργασία ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης.

Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 10:00 ως τις 18:00.

Απαγορεύονται υπηρεσίες διανομής (delivery) και ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier

Δικαστήρια – Τράπεζες

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο, θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2022, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μην λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα όπως επίσης πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ θα αρχίσουν από τις 6:00 την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού. Κάποιες γραμμές θα λειτουργούν τμηματικά ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες, όπως συνέβη την Τετάρτη. Μέσα στην ημέρα, αναμένεται νέα ανακοίνωση με τα δρομολόγια που θα είναι ενεργά.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, αναμένεται να κινηθούν κανονικά. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να αναστείλει τη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει τόσο για την Πέμπτη όσο και για την Παρασκευή, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Εμβολιασμοί

Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεργασία συστήνει το υπ. Εργασίας για την Πέμπτη - Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και καταστήματα