ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Είμαστε στα πρόθυρα ανατροπής της αποκλιμάκωσης –Αυξάνεται ο δείκτης Rt

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Είμαστε στα πρόθυρα ανατροπής της αποκλιμάκωσης –Αυξάνεται ο δείκτης Rt
Αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης Rt
AP

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αντιθέτως βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανατροπής της μείωσης τους - Τι σημαίνει για την πορεία της πανδημίας η αύξηση του δείκτη Rt

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες που ανησυχεί τους ειδικούς μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μικρή μείωση των διασωληνωμένων είναι προβλεπόμενη αλλά ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των νεκρών. «Ωστόσο επίσης ανησυχητική είναι η μείωση στη πτώση των κρουσμάτων. Πλέον παρατηρούμε μια σημαντική επιβράδυνση και είμαστε στα όρια της ανατροπής της αποκλιμάκωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Rt είναι κοντά στο 0,91 ενώ πριν έξι ημέρες είχε κατέβει στο 0,67. Αν συνεχίσουμε έτσι σε δύο, τρεις ημέρες θα μιλάμε για επίσημη αύξηση πανελλαδικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Και πρόσθεσε: «αποκλιμάκωση αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μετά από το τέλος Φεβρουαρίου και σε όλη αυτή την κατάσταση ένας βασικός παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η μείωση του εμβολιασμού με την 3η δόση».

Όσον αφορά την άρση των μέτρων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σχολίασε ότι: «το θετικό είναι ότι δεν πήραν πίσω το 50% της τηλεργασίας. Όσον αφορά την μουσική δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει θέμα αλλά το οράριο έχει σημασία γιατί θα αλλάξει την νοοτροπία».

Τι είναι ο δείκτης Rt

Η ακριβής εκδοχή του δείκτη μεταδοτικότητας είναι γνωστή ως "Rt". Πρόκειται για τη μεταδοτικότητα του ιού σε έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Τόσο ο δείκτης "R0", όσο και ο δείκτης "Rt", συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ αποτελούν χρήσιμα "εργαλεία" και για την αξιολόγηση της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής.

Κανένας εφησυχασμός - Τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr

Συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, παρά τη εμφανή σταθεροποίηση.

Τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να πιέζονται, ενώ και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμενει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 19.712 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 112, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 504 (79.62%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (20.38%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.004 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή +5.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Επιστροφή μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου - Την επόμενη εβδομάδα απόφαση για γήπεδα