ΕΛΛΑΔΑ

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ από τη Δευτέρα μετά την πρώτη χαλάρωση στην εστίαση

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ από τη Δευτέρα μετά την πρώτη χαλάρωση στην εστίαση
Στην εστίαση η πρώτη χαλάρωση των περιορισμών για τη διασπορά του κορονοϊού για το 2022 αλλά αρκετά μέτρα παραμένουν σε ισχύ
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Στην εστίαση η πρώτη χαλάρωση των περιορισμών για τη διασπορά του κορονοϊού για το 2022 αλλά αρκετά μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Ένα πρώτο βήμα για εκ νέου επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πρώτη χαλάρωση των περιορισμών για τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στο 2022 που αφορά την άρση των μέτρων για τη μουσική και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.

Αυτό που αλλάζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας οπότε λήγει η ισχύς της ΚΥΑ με τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί πριν την αλλαγή του έτους είναι ότι εστίαση και νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ κλπ) μπορούν να έχουν μουσική και να λειτουργούν και μετά τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει ο περιορισμός της παρουσίας μόνο καθήμενων, του ορίου για έξι άτομα ανά τραπέζι αλλά και την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εισερχόμενους σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Εκεί που δεν έγινε κανένα βήμα χαλάρωσης ήταν στο θέμα των γηπέδων καθώς αποφασίστηκε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να παραμείνει ο περιορισμός του 10% και των 1.000 ατόμων στη χωρητικότητα με τον Θάνο Πλεύρη να αναφέρει ότι «θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες».

Εξηγώντας το σκεπτικό για την μερική άρση μέτρων ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι αυτό αποφασίστηκε «λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο πακέτο των αλλαγών που ανακοινώθηκε για τα μέτρα ο Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, έκανε γνωστή την απόφαση του υπουργείου Υγείας να υπάρξει μια παράταση λίγων ημερών για τη διάρκεια της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού λόγω των δυσχερειών που υπήρξαν από την κακοκαιρία Ελπίδα στις μετακινήσεις και στην υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως μη εμβολιασμένοι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση Μέτρων: Οι λόγοι που έφεραν τη χαλάρωση - Τι αλλάζει στην εστίαση

Άρση μέτρων: Επιστροφή μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου - Την επόμενη εβδομάδα απόφαση για γήπεδα

Δαβερώνης στο Newsbomb.gr: Τα μέτρα «πλήγωσαν» την εστίαση - Θα δούμε καταστήματα χωρίς ρεύμα!