ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπάρχουν Ρώσοι και Oυκρανοί ναυτικοί σε υπό κυπριακή σημαία πλοία (vid)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπάρχουν Ρώσοι και Oυκρανοί ναυτικοί σε υπό κυπριακή σημαία πλοία (vid)
Η μαύρη θάλασσα είναι από τις σημαντικότερες θάλασσες και εμπορικές αρτηρίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως επηρεάζει την ναυτιλία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλήθηκε να απαντήσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης μιλώντας στον Alpha Κύπρου.

Όσον αφορά τον κυπριακό στόλο, τέσσερα πλοία με κυπριακή σημαία είπε ο κ. Δημητριάδης βρίσκονται στην μαύρη θάλασσα. Πρόκειται για δυο δεξαμενόπλοια ένα σκάφος και ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου.

"Έχουμε καθημερινή παρακολούθηση αυτών των πλοίων γιατί το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Είναι ακινητοποιημένα στην μαύρη θάλασσα και έχουμε σε τακτά διαστήματα επαφή. Φαίνεται ότι και τα πλοία και το πλήρωμα να είναι ασφαλή μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Οι επιπτώσεις είναι ακόμα ορατές και με αυτή την εξέλιξη με την ουκρανική κρίση θα πρέπει να πούμε ότι οι ναύλοι των δεξαμενοπλοίων έχουν καταγράψει ήδη από τις πρώτες μέρες μια αύξηση 25% γιατί η μεταβολή εμπορικών ροών πετρελαίου και η αναζήτηση μελλοντικών προμηθευτών από μεγαλύτερες αποστάσεις θα προκύψει ανάγκη περισσότερων πλοίων για να καλύψουν την ίδια ζήτηση και εκεί αναμφίβολα θα προκύψει και αύξηση στους ναύλους των δεξαμενοπλοίων".

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αυτοί οι ναύλοι παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία. Όπως τόνισε, η μαύρη θάλασσα είναι από τις σημαντικότερες θάλασσες και εμπορικές αρτηρίες για αργό πετρέλαιο, παράγωγα πετρελαίου, υγραέριο, σιδηρομεταλλεύματα, σιτηρά και άνθρακα και συνεπώς εύκολα θα επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα το επόμενο διάστημα. Αγκάθι αποτελεί και το γεγονός ότι οι θαλάσσιες μεταφορές ως το κύριο μέσο μεταφοράς εμπορίου θα επηρεαστούν στο επίπεδο των ναύλων.

Σε καθημερινή βάση γίνονται συναντήσεις μεταξύ του Υφυπουργού και των ομολόγων του προκειμένου να συζητούνται τα προβλήματα που προκύπτουν.

"Καταγράφονται αυτή την στιγμή πρώτα τα θέματα ασφάλειας και προστασίας των πληρωμάτων και κατά δεύτερων οι κυρώσεις βρίσκονται σε συνεχή επικαιροποίηση για να δούμε πως θα διαμορφωθούν και από εκεί και πέρα εμείς ως Υφυπουργείο καταγράφουμε το πως ενδεχομένως να επηρεαστεί και ο κλάδος της ναυτιλίας και η κυπριακή ναυτιλία."

Ο κ. Δημητριάδης θύμισε ότι υπάρχουν πλοία ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία και ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, υπάρχουν Ρώσοι και ουκρανοί ναυτικοί σε υπό κυπριακή σημαία πλοία.

Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει την πρόσβαση στους λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως εξήγησε ο Υφυπουργός από την στιγμή που υπάρχει απαγόρευση στην διακίνηση εμπορευμάτων η φυσική εξέλιξη είναι ότι τα πλοία από Ρωσία να μην προσεγγίζουν λιμάνια.

"Από την πλευρά μας καταγράφουμε το εύρος της ρωσικής παρουσίας είτε στον κυπριακό στόλο είτε ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και θα δούμε ανάλογα με τις κυρώσεις που θα προκύψουν ποιο θα είναι το μέγεθος της".

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα και είναι έτοιμοι ανάλογα των κυρώσεων που θα προταθούν να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες διαμόρφωσης των κυρώσεων στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: alphanewslive.com