ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε παρατείνεται η παραγραφή φορολογικής υπόθεσης μετά από ακύρωση προστίμου

Πότε παρατείνεται η παραγραφή φορολογικής υπόθεσης μετά από ακύρωση προστίμου
INTIME

Παράταση κατά ένα έτος του χρόνου παραγραφής χωρεί μετά από ακύρωση της αρχικής καταλογιστικής πράξης αποκλειστικά για τυπικό λόγο και για τον ίδιο φορολογούμενο, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η αρμόδια ελεγκτική αρχή καταλόγισε αρχικά φόρο εισοδήματος λόγω προσαύξησης περιουσίας σε βάρος ενός μόνο εκ των δύο συνδικαιούχων κοινού τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνοντας πως όλες οι αδικαιολόγητης πηγής πιστώσεις τον αφορούν αποκλειστικά.

Μετά από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, κρίθηκε ότι ο καταλογισμός μόνο στον ένα συνδικαιούχο δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από την ελεγκτική αρχή και γι’ αυτό το λόγο οι πιστώσεις πρέπει να επιμεριστούν στους δύο συνδικαιούχους, κατά τεκμήριο.

Με βάση τα παραπάνω, η ελεγκτική αρχή καταλόγισε σε βάρος του έτερου συνδικαιούχου, το 2021, φόρο εισοδήματος για τις χρήσεις 2013 και 2014 για το ήμισυ του ποσού, με την αιτιολογία ότι, λόγω της άσκησης ενδικοφανούς, ο χρόνος παραγραφής για τις εν λόγω χρήσεις έχει παραταθεί κατά ένα έτος.

Ωστόσο, η ΔΕΔ ακύρωσε τον εν λόγω καταλογισμό καθώς έκρινε ότι ο χρόνος παραγραφής μετά από άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής παρατείνεται κατά ένα έτος αποκλειστικά εφόσον ο αρχικός καταλογισμός έχει ακυρωθεί για τυπικό λόγο και, σαφώς, αφορά τον ίδιο φορολογούμενο και όχι άλλον.