ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις που αγγίζουν το 100% σε σιτάρι και κριθάρι στην Ελλάδα εξουδετερώνουν το κυβερνητικό πλαφόν

Αυξήσεις που αγγίζουν το 100% σε σιτάρι και κριθάρι στην Ελλάδα εξουδετερώνουν το κυβερνητικό πλαφόν
INTIME

Η άνοδος της διεθνούς τιμής του σιταριού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έρχεται να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές βασικών τροφίμων. Η αύξηση των τιμών του σιταριού φέρνει νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, τα ζυμαρικά , αλλά και τις ζωοτροφές, ενισχύοντας τις πιέσεις στον πληθωρισμό.

Και οι ανατιμήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις του τελευταίου δωδεκαμήνου. Η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα είχε ανατιμηθεί σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 κατά 29,1%, την ίδια περίοδο το σκληρό σιτάρι έχει αυξηθεί κατά 76%, ο αραβόσιτος κατά 50% και η τιμή του κριθαριού μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 74,1%.

Καθώς μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2022 οι διεθνείς τιμές των σιτηρών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αυτή η άνοδος συμπαρασύρει τα άλευρα και επιβαρύνει οριζοντίως και καθέτως όλη την αρτοποιία. Την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση και στους λογαριασμούς ρεύματος και στα τιμολόγια των άλλων πρώτων υλών.

Αλλά δεν είναι μόνο η τιμή του ψωμιού που έχει αυξηθεί. Και στις τιμές του κρέατος έχουν σημειωθεί υπολογίσιμες ανατιμήσεις μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Η τιμή του βοδινού κρέατος αυξήθηκε κατά 3,8%, η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 7,3% και η τιμή των πουλερικών έχει αυξηθεί κατά 8,4%.

Παραμένει άγνωστο το πως θα επηρεάσει την αγορά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021 θα είναι ο οδηγός για το τρέχον περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.